Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jonge Belgische dirigent Martijn Dendievel in Music Matters

Jonge Belgische dirigent Martijn Dendievel in Music MattersBlijf verwonderd!

26 jaar jong is de Belgische Martijn Dendievel. Hij is assistent-dirigent bij het Symfonieorkest Vlaanderen en eerste gastdirigent bij het Academisch Orkest van de Universiteit Halle an der Saale. Daarnaast is hij lid van het "Dirigentenforum des Deutschen Musikrates" en werkt als gastdirigent in België en Duitsland. Hij haalde onlangs de finale van de Donatella Flick Competition in Londen. Tijd voor een gesprek in Music Matters.
© Wouter Maeckelberghe

Beloftevolle dirigent Martijn Dendievel

Een muzikale duizendpoot: zo kunnen we Martijn Dendievel wel noemen. Hij startte op 4-jarige leeftijd met vioollessen. Nadien volgden slagwerk, blokfluit en cello. Dat laatste bespeelt Martijn nog steeds, al kennen we hem nu vooral als dirigent.

Op 11-jarige leeftijd wist hij al dat hij dirigent wilde worden. Amper 4 jaar later wordt hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, waar Martijn zijn eerste lessen kreeg van wijlen Patrick Davin. Hij gaf Martijn een memorabel advies: draag deodorant en steek je hemd in je broek. 

Ondertussen mocht Martijn al werken met dirigenten als Bernard Haitink, Paavo Järvi en Iván Fischer en behaalde hij schitterende resultaten in diverse gerenommeerde wedstrijden. Hij haalde de finale van de Donatella Flick Competition in Londen, won de juryprijs tijdens een masterclass met Paavo Järvi, stroomde net ook door naar de finale van de International Conducting Competition in Rotterdam, ... Een beloftevolle dirigent om in de gaten te houden, dus. 

Martijn Dendievel ontwikkelde recent ook samen met andere jonge muzikanten een denktank, Toekomstmuziek, om manieren te vinden om klassieke muziek een meer prominente plek te geven in de maatschappij. Meer informatie via deze link

Wedstrijden zijn één van de belangrijkste podia om jezelf voor te stellen als dirigent. Om carrière op te bouwen, zijn die wedstrijden een hele belangrijke factor.
Martijn Dendievel

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder. 

10/06/2021 Martijn Dendievel in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.