Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jonge belofte van het jaar: Jolente De Maeyer

Jonge belofte van het jaar: Jolente De MaeyerKlassieke muziek

Violiste Jolente De Maeyer speelde zich met haar technisch hoogstaand en artistiek inspirerend vioolspel in de kijker.
Foto Jolente De Maeyer

Foto Jolente De Maeyer

Ze volgde haar muziekopleiding in Londen aan de Yehudi Menuhin School en het Royal College of Music, in Berlijn aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler en in Waterloo aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Ze behaalde tal van prijzen op nationale en internationale wedstrijden en werd halve finaliste op de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool.
Als soliste trad ze op met orkesten als het Brussels Philharmonic, deFilharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, Orchestre Royal de chambre de Wallonie, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik, het Kamerorkest Brugge en het St-Petersburg State Orchestra. In 2013 debuteerde ze in de V.S. met het vioolconcerto van Tchaikovsky.
Jolente is concertmeester bij het Symfonisch orkest van De Munt, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik en het Orkest van de Opera Vlaanderen. Vanaf seizoen 2017/18 zal ze Ning Kam opvolgen als artistiek leider/concertmeester van het Het Kamerorkest Brugge.
In 2010 nam ze met het Filharmonisch Orkest van Luik het zesde vioolconcerto van Henri Vieuxtemps op, waarvoor ze in 2011 van de Belgische Muziekpers de René Snepvangersprijs kreeg. Een jaar later nam ze met datzelfde orkest het tweede vioolconcerto van Saint-Saëns op.
Sinds 2003 vormt Jolente een duo met pianist Nikolaas Kende, met wie ze ook in 2007 het Rubensensemble oprichtte. Als duo traden Nikolaas en Jolente op in alle grote Belgische concertzalen en speelden ze op binnen- en buitenlandse festivals. Voor 2017 staan er tournees gepland in Texas, Noord-Amerika en Canada.

In 2015 maakte ze samen met Tom Van Landuyt, Angela Schijf en Nikolaas Kende de voorstelling "Kreutzersonate, Als het verlangen maar stopt", een coproductie van NAAST DE BUREN en t,Arsenaal Mechelen. Begin dit jaar verscheen de eerste cd van het duo: Kreutzersonata (Van Beethoven - Pärt - Sjostakovitsj) (Warner/Klara)