Jonge makers openen seizoen in het ToneelhuisKunst & Cultuur

Gekken en Specialisten, wanneer alsof doen ook waar is.
Soyinka schreef Gekken en Specialisten in 1970, na bijna twee jaar gevangenschap tijdens de burgeroorlog in Nigeria, ook gekend als de Biafraoorlog waarin meer dan een miljoen mensen stierven als gevolg van een hongersnood. Hoewel je de tekst tegen die achtergrond kan lezen, vermijdt Soyinka expliciete referenties om zo een meer universele dynamiek aan het licht te brengen. Het kan dus over gelijk welk conflict gaan.
Het stuk toont een conflict tussen een vader en zijn zoon die na lange tijd terugkomen van een oorlog. De zoon – de Specialist en een voormalig chirurg – is inmiddels hoofd van de militaire inlichtingendienst; hij opereert nu in naam van een fascistisch systeem waar hij heilig in gelooft. De vader, ooit ook arts, is nu een Gek die het geloof in ieder systeem is kwijtgeraakt, ook dat in de wetenschap en de vooruitgang. Hij heeft zich ontpopt tot zelfverklaarde profeet van zijn eigen nihilistische godsdienst. Rondom vader en zoon cirkelen verminkte personages, groteske mens-objecten die door steeds andere systemen worden ingelijfd.
'Gekken en Specialisten' speelt met schijn en waarheid, met absurditeit en realiteit. Zo worden de rollen van de vader en de zoon door 2 vrouwen vertolkt: de actrices Marjan De Schutter en Katrien Valckenaers. Tussendoor zijn er verklarende muzikale intermezzo's, gezongen door Sander De Winne.
Espresso kreeg al dit fragment uit de voorstelling…