Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jonge makers openen seizoen in het Toneelhuis

Jonge makers openen seizoen in het ToneelhuisKunst & Cultuur

Het Toneelhuis in Antwerpen start dit seizoen met de 5e editie van 'Love at first sight', een festival voor jonge theatermakers. De opener van dit festival is de voorstelling 'Gekken en Specialisten' van tibaldus. Een donker en absurd toneelstuk van de Nigeriaanse Nobelprijswinnaar Wole Soyinka. Espresso kreeg al een kleine voorproef.
promobeeld van 'Gekken en Specialisten'© Vincent Delbrouck

Gekken en Specialisten, wanneer alsof doen ook waar is.

Soyinka schreef Gekken en Specialisten in 1970, na bijna twee jaar gevangenschap tijdens de burgeroorlog in Nigeria, ook gekend als de Biafraoorlog waarin meer dan een miljoen mensen stierven als gevolg van een hongersnood. Hoewel je de tekst tegen die achtergrond kan lezen, vermijdt Soyinka expliciete referenties om zo een meer universele dynamiek aan het licht te brengen. Het kan dus over gelijk welk conflict gaan.

Het stuk toont een conflict tussen een vader en zijn zoon die na lange tijd terugkomen van een oorlog. De zoon – de Specialist en een voormalig chirurg – is inmiddels hoofd van de militaire inlichtingendienst; hij opereert nu in naam van een fascistisch systeem waar hij heilig in gelooft. De vader, ooit ook arts, is nu een Gek die het geloof in ieder systeem is kwijtgeraakt, ook dat in de wetenschap en de vooruitgang. Hij heeft zich ontpopt tot zelfverklaarde profeet van zijn eigen nihilistische godsdienst. Rondom vader en zoon cirkelen verminkte personages, groteske mens-objecten die door steeds andere systemen worden ingelijfd.

'Gekken en Specialisten' speelt met schijn en waarheid, met absurditeit en realiteit. Zo worden de rollen van de vader en de zoon door 2 vrouwen vertolkt: de actrices Marjan De Schutter en Katrien Valckenaers. Tussendoor zijn er verklarende muzikale intermezzo's, gezongen door Sander De Winne.

Espresso kreeg al dit fragment uit de voorstelling…

Fragment uit 'Gekken en Specialisten' van tibaldus

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.