Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jos Van Den Bergh over Rinus Van de Velde in SMAK

Jos Van Den Bergh over Rinus Van de Velde in SMAKKunst & Cultuur, Expo

Donogoo Tonka is de titel van de solotentoonstelling van Rinus Van de velde in het SMAK. Ze bestaat uit 9 nieuwe, monumentale tekeningen. Inspiratiebron vormde een verhaal uit 1920 van de Franse auteur Jules Romain.
Rinus Van de Velde.

Rinus Van de Velde.

De volledige titel van dit oorspronkelijk als theaterstuk geschreven en in de jaren dertig verfilmde verhaal is Donogoo Tonka ou Les miracles de la science.

Van de Velde maakte 9 monumentale tekeningen (elk 3 X 6 meter) die samen één verhaal vormen. Hij is al jaren bezig met zichzelf op te voeren als fictief personage en Donogoo Tonka lijkt wel op maat geschreven van deze kunstenaar en zijn verbluffende vakmanschap.Hij tekent zichzelf als de hoofdrolspeler van een ingebeelde kunstenaarsbiografie.

Verder zie je decorstukken en rekwisieten ( een bootje, een vrachtwagentje...) die als fantastische sculpturen staan opgesteld. Ze vormen a.h.w. een 3D versie van wat je in de houtskooltekeningen afgebeeld ziet.

Lees HIER meer over deze schitterende tentoonstelling inhet S.M.A.K.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.