Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Josef Myslivecek - Vioolconcerto's - Leila Schayegh

Josef Myslivecek - Vioolconcerto's - Leila SchayeghKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Leila Schayegh, viool; Collegium 1704 o.l.v. Vaclav Luks. Label: Accent ACC 24336.
Hoes van de cd Vioolconcerto's van Josef Myslivecek

Leila Schayegh in vioolconcerto's van Josef Myslivecek

Programma: Josef Myslivecek: Vioolconcerto’s in D, E en A – Sinfonia in Es – Ouverture nr.2 in A.

In 1763 gaf Josef Myslivecek zijn baan als molenaar (!) op, en vanuit Praag reisde hij naar Italië met als doel een operacomponist te worden. Van een carrièrewending gesproken! En hij slaagde op schitterende wijze in dat opzet, want in 5 jaar tijd verwierf hij een reputatie als een van de belangrijkste componisten van opera’s van Italië. Maar hij was niet alleen een getalenteerd componist van vocale muziek. Vanaf het ogenblik dat hij voet zette in Italië, werd hij daar – daarbij geholpen door het recente vertrek van Luigi Boccherini en Johann Christian Bach – beschouwd als de meeste getalenteerde componist van symfonische werken, en bij uitbreiding ook van concerto’s voor de viool.


In het cd-boekje stelt violiste Leila Schayegh dat je in deze concerto’s – waarvan er op deze nieuwe Accent-cd drie zijn opgenomen – duidelijk hoort, dat Josef Myslivecek, net als zijn tijdgenoot en goede vriend Mozart, een schitterend operacomponist was: de snel op elkaar volgende thema’s hebben een bijzonder goed omlijnd karakter, of ze nu ernstig of onstuimig zijn, of smekend of eisend. Soms, zo gaat ze verder, krijg je ook het idee dat een nieuw thema vastgehaakt zit aan een vorig en dat dan verder uitwerkt; even later lijken nieuwe ideeën eerdere muziek dan weer met een zekere afkeer te behandelen. We bevinden ons, m.a.w., figuurlijk op het operapodium.


De Zwitserse Leila Schayegh studeerde eerst moderne viool, en pas later legde ze zich toe op de barokviool. Dat bracht haar uiteindelijk in 2002 naar de Schola Cantorum Basiliensis, in de klas van Chiara Banchini. Zij speelt deze concerto’s van Myslivecek met veel elan, verbeelding en een duidelijk hoorbaar speelplezier; in sommige trage delen hoor je wel eens een onzekere intonatie of een niet altijd even zuivere toon, maar het is -gelukkig – duidelijk dat in deze opnames spontaniteit voorrang krijgt op perfectie.


Schayegh wordt bovendien uitstekend begeleid door het Praagse barokorkest Collegium 1704 o.l.v. zijn oprichter, de klavecinist Vaclav Luks. Collegium 1704 geniet al – terecht – een grote bekendheid als stijlvolle vertolker van de vocale muziek van Jas Dismas Zelenka. In deze heerlijke klassieke concerto’s toont dit ensemble nu ook zijn technische klasse, zijn levendige orkestrale kleuren en zijn voortreffelijke inzet.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel