Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Joseph Schmitt - New Dutch Academy - Simon Murphy

Joseph Schmitt - New Dutch Academy - Simon MurphyBlijf verwonderd!

Uitvoerders: The New Dutch Academy Chamber Soloists and Chamber Orchestra o.l.v. Simon Murphy Label: Pentatone classics 5186 039
Joseph Schmitt - New Dutch Academy - Simon Murphy

Joseph Schmitt - New Dutch Academy - Simon Murphy

Programma: Joseph Schmitt: Symfonie in D op.1 nr.1 - Symfonie in Bes op.6 nr.2 - Symfonie in G - Kwartet in e voor fluit, viool, altviool en cello op.3 nr.3 - Kwartet in G voor fluit, viool, altviool en cello op.3 nr.6 - Symfonie in Es "de draailier"

De 'Nederlandse Haydn' wordt hij wel eens genoemd, de in 1734 in Duitsland geboren en in 1791 in Amsterdam overleden componist Joseph Schmitt. Maar in feite was Schmitt nog veel meer: solist, dirigent, leraar, theoreticus, uitgever en ook stichtend directeur en 'artiest-in-resident' van de eerste concertzaal in de Nederlanden, het 'Felix Meritis'. Hij was, zo vat dirigent Simon Murphy in het cd-boekje samen, de belangrijkste figuur in het laat 18e-eeuwse Nederlandse muziekleven. Dat hij twee eeuwen lang in de vergetelheid geraakte, heeft voor een groot deel te maken met het feit dat vele van zijn werken verkeerdelijk aan Joseph Haydn werden toegeschreven. Op deze cd stellen de New Dutch Academy en Simmon Murphy werken van Schmitt voor uit zijn vroege periode aan het klooster van Eberbach tot aan zijn aankomst in Nederland in 1771. Ze beginnen met drie klassieke vroege symfonieën. Deze werken verraden de invloeden van zijn leermeester Carl Friedrich Abel en van de Mannheimers. Dit zijn expressieve, rijk georkestreerde en evenwichtige symfonieën, die ook aan de jonge Haydn doen denken. Murphy brengt ze met de hem eigen drive, energie en verbeelding. Zijn redelijk fors bezette New Dutch Academy klinkt glanzend, weelderig en erg gepolijst. Aanvechtbaar is zeker de keuze voor een (duidelijk hoorbare) theorbe in de continuogroep: het geeft deze werken eerder het barokke karakter van het concerto grosso. Om een zo volledig mogelijk muzikaal portret van Joseph Schmitt te geven, voegde Murphy ook twee vroege kamermuziekwerken toe: twee kwartetten voor fluit, viool, altviool en cello, uitgevoerd door solisten van de Academy, met Simon Murphy zelf op altviool. Dit zijn leuke, galante, maar ook wat oppervlakkige werkjes, die niet de originaliteit en vindingrijkheid van de symfonieën bezitten. Met hun keurige, en helaas ook spanningsloze uitvoeringen slagen Murphy en zijn solisten er niet in om het routineuze karakter van deze muziek te verdoezelen. Bij het laatste werk op deze cd, de wervelende symfonie in Es uit 1769 met de bijnaam 'de draailier', slaat de stemming gelukkig weer om in een bruisend en onweerstaanbaar enthousiasme. Goed voor een gemiddelde van drie sterren.

Bart Tijskens

Klara's oordeel