Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Josse De Pauw gaat confrontatie aan met de walvis

Josse De Pauw gaat confrontatie aan met de walvisKunst & Cultuur

Nog tot 13 september zomert het in Gent met Bijloke Wonderland, het coronaproof festival van De Bijloke en LOD muziektheater. Ook Josse De Pauw is er te zien, met een nieuwe voorstelling: Leviathan. Hij brengt het kortverhaal van schrijver P.F. Thomése op de planken als luisterspel, samen met componist Kris Defoort en artiste bruiteuse Céline Bernard.
© Kurt Van der Elst

Josse De Pauw en Kris Defoort waren al langer begeesterd door Leviathan

Josse De Pauw dook in zijn boekenkast en koos het kortverhaal Leviathan uit P.F. Thoméses verhalenbundel Zuidland. "Het boek lag er, ik wou hoe dan ook deze tekst ooit behandelen met Kris Defoort." En dat is nu dus versneld gebeurd, toen LOD De Pauw vroeg of hij een voorstelling kon maken die coronaproof is.

In het verhaal van P. F. Thomése trekt er een woeste storm over het Nederlandse vissersdorp Noordwijk ter Zee.
Na de storm blijkt op het strand een enorme walvis te liggen – de titel verwijst naar het gelijknamige mythische zeemonster Leviathan. Hij wordt als een teken gezien, als iets dat moet worden begrepen. Pas dan zal de zee tot rust komen, zal de storm gaan liggen, kan iedereen zijn eigen weg weer gaan. "De walvis is onbegrijpelijk. Alles wordt vaag en onbegrijpelijk, het lijkt een straf", vertelt De Pauw. Het verhaal speelt zich dan wel af in 1507, toch is de link naar vandaag niet ver weg. "Zeker met wat er de laatste maanden gaande is."

Samen met componist en muzikant Kris Defoort aan piano kijkt Josse De Pauw de walvis in de ogen en maakten ze van Leviathan een luisterspel op scène. Bruiteuse Céline Bernard zorgt live voor de geluidensoundscape. Alledrie zitten ze elk in een grote box van plexiglas op het podium, helemaal coronaproof. De Pauw: "Aan de ene kant kijk ik er heel erg naar uit om weer op het podium te staan. Aan de andere kant is het afwachten hoe het gaat nu het publiek veel verder weg zit. Het staat zo haaks op wat theater is, ik wil toch afwachten of het spelplezier niet verdwijnt."

Beluister het gesprek met Josse De Pauw over Leviathan:

Josse De Pauw over Leviathan

Leviathan van LOD Muziektheater is van 5 augustus tot 21 augustus te zien tijdens Bijloke Wonderland. Alle info op lod.be
Bijloke Wonderland loopt nog tot 13 september. Tickets en info vind je op bijloke.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.