Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Josse De Pauw over De Blinden op TAZ#2018

Josse De Pauw over De Blinden op TAZ#2018Blijf verwonderd!

Donderdag gaat De Blinden, het laatste deel uit Josse De Pauws trilogie in première op TAZ#2018 in het kader van het GoneWest festival in Oostende. Voor dit toneelstuk sloeg Josse de handen ineen met componist Jan Kuijken en Collegium Vocale Gent. Samen werkten zij Maurice Maeterlincks Les Aveugles om tot indrukwekkend muziektheater. Het verhaal draait om een groep blinden die op een eiland hun leider zijn kwijtgeraakt en verder niets anders kunnen doen dan wachten.
Repetitiebeeld De Blinden met Josse De PauwKurt Van der Elst

Repetitiebeeld De Blinden met Josse De Pauw

Sterke teksten hebben in alle tijden iets te zeggen. Meer dan een eeuw geleden schreef Maurice Maeterlinck Les Aveugles, en die tekst is vandaag nog altijd leesbaar, zegbaar, zingbaar, beluisterbaar… en ook nog ten volle begrijpelijk binnen de eigen tijd.
Josse De Pauw en Jan Kuijken bewerkten de tekst van Maeterlinck tot een voorstelling, met muziek van Jan Kuijken, uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en met Josse De Pauw, Gorges Ocloo en Taka Shamoto op scène. De Blinden is het derde deel van De Pauws Trilogie/ Trifonie, na De Helden en De Mensheid.
De Blinden is het derde en laatste deel van de Trilogie / Trifonie van Josse De Pauw. Eerder maakte hij De Helden, samen met Dominique Pauwels, en De Mensheid, samen met Kris Defoort, Arnon Grunberg en Claron McFadden. Aan dat drieluik komt nu een einde met De Blinden. De compositie komt deze keer van Jan Kuijken, de zang van Collegium Vocale Gent.
Een groep blinden op een eiland, in een bos, in de herfst ... ze horen de zee, de vallende bladeren. Ze wachten op hun gids, hun leider, de priester ... hij die kan zien. Waar is hij? Is hij weggegaan? Voor even of voor altijd? Komt hij terug? Is hij dood? Ze weten niet, ze zien niet, ze wachten.
‘De Blinden wordt bij ons het verhaal van een groepje aangespoelden zonder leider’, zegt Josse De Pauw. ‘Hij kon zien, zij niet. Bij Maeterlinck was de leider, een priester, weg. Of dood. Bij mij leeft hij en staat hij op scène. Alleen, hij zegt niets.’

De Blinden gaat op 26 juli in première in Theater Aan Zee (Oostende). Daarna toert de voorstelling door verschillende Belgische en Nederlandse plaatsen. 

Meer informatie over De Blinden op TAZ#2018 of bij LOD

Beluister het gesprek dat Katelijne Boon had met Josse De Pauw:

180724 Josse De Pauw over De Blinden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.