Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Journey to Mozart - Daniel Hope - Zurich Chamber Orchestra

Journey to Mozart - Daniel Hope - Zurich Chamber OrchestraKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Daniel Hope, viool: Zurich Chamber Orchestra. Label: Deutsche Grammophon 479 8376.
Hoes van de cd Journey to Mozart met Daniel Hope

Daniel Hope neemt je mee naar de wereld van Mozart

Programma: Christoph Willibald von Gluck: Dans van de Furiën – Dans van de Gelukzalige Geesten; Joseph Haydn: Concerto nr.4 in G voor viool en orkest; Josef Mylivecek: Larghetto uit Concerto in D voor viool en orkest; Wolfgang Amadeus Mozart: Concerto nr.3 in G voor viool en orkest KV216 – Alla turca uit Sonate nr.11 in A KV331 – Johann Peter Salomon: Romance in D voor viool en orkest.

Een avontuurlijke en originele muzikant als Daniel Hope zou nooit zomaar een cd met vioolconcerto’s van Mozart volspelen. In plaats daarvan biedt hij op deze nieuwe Deutsche Grammophon-cd ‘A journey to Mozart’, een tocht naar de componist, waarbij hij de muziek van Mozart in een ruimer kader plaatst, en enkele intrigerende en verrukkelijke zijweggetjes laat zien.

En zo krijg je hier vóór het altijd charmante derde vioolconcerto van Mozart muziek van enkele van zijn voorgangers, tijdgenoten en vrienden. De cd opent met twee bekende dansen uit Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald von Gluck. Voor Hope was Gluck een echte revolutionair (“laat je niet misleiden door zijn pruik!”), die met zijn expressieve muziek zijn tijd ver vooruit was. De Bohemer Josef Myslivecek was een van die componisten die door Mozart overschaduwd zouden worden. Toch hoor je in het larghetto van zijn vioolconcerto een bijzonder goed in het oor liggende virtuositeit en een fijne technische beheersing, kwaliteiten die nauw aansluiten bij de stijl van zijn Mozart. Joseph Haydn mocht natuurlijk niet ontbreken. Mozart bewonderde de elegantie en de noblesse in de muziek van Haydn, en die vind je in overvloed terug in zijn vierde vioolconcerto.

Daniel Hope speelde de voorbije jaren al vaker als gastsolist met het Kamerorkest van Zurich, maar in 2016 werd hij muziekdirecteur van het ensemble. “Nu pas werken we samen als een echte familie,” zegt Hope daar zelf over. En dat is ook wel de sfeer die over deze nieuwe cd hangt: samen, enthousiast en in de beste verstandhouding, geliefde muziek uitvoeren. Het Kamerorkest van Zurich speelt op moderne instrumenten, maar door het zuinige gebruik van het vibrato en de levendige stijl heeft het orkest een bijzonder lichte samenklank. En ook de immer energieke, verbeeldingsvolle en lyrische Daniel Hope lijkt zich bij dat alles bijzonder goed te amuseren.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel