Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Joyce DiDonato: "Muziek kan de invasie van een vredelievend land niet stoppen,maar wel inspireren!"

Joyce DiDonato: "Muziek kan de invasie van een vredelievend land niet stoppen,maar wel inspireren!"Klassieke muziek

Mark Janssens in gesprek met Joyce DiDonato. Luister hier naar de hoogtepunten. DiDonato heeft net een nieuwe cd uit 'Eden' - een Keuze van Klara - en brengt dit programma in wereldpremière in Bozar op woensdag 2 maart.

Joyce DiDonato

Luister hier naar enkele fragmenten uit een gesprek van Mark Janssens met Joyce DiDonato. Over haar nieuwe project Eden. 

DiDonato wil mensen opnieuw verbinden met zichzelf, met anderen en met de natuur. Tegelijk zien we hoe de afgelopen tijd mensen uit Oekraïne, Rusland en de hele wereld elkaar bestoken. Niet alleen met woorden. DiDonato voelt zich als artiest niet helemaal machteloos. Ze wil laten horen hoe muziek mensen bij elkaar kan brengen, en tegelijk is muziek ook een manier om uit te drukken : "Je staat er niet alleen voor!"

Joyce over de kracht van muziek als wapen tegen wanhoop

Wanneer mensen niet met elkaar verbonden zijn, ontstaat er een gevoel van wij versus zij. Dat is wat we nu opnieuw meemaken. Vertelt Joyce DiDonato. 

Joyce DiDonato over wij en zij, of hoe we onze verbondenheid opgeven

Joyce DiDonato put veel hoop en inspiratie uit haar werk met kinderen en jongeren. Ook voor haar Eden-programma schakelt ze jonge mensen in die letterlijk samen met haar zingen. "En dan zie je hoe deze mensen echt openbloeien", vertelt de Amerikaanse sopraan. 

Joyce DiDonato over hoe muziek ons kan verbinden met elkaar en met onze eigen ziel

"I feel privileged", vertelt Joyce DiDonato. Ik voel me als artieste bevoorrecht om dit soort projecten te mogen doen. Werken met die kinderen maakt me zoveel rijker. 

Joyce DiDonato over haar privilege als artiest om een boodschap te kunnen brengen

"Ik voel mezelf niet iemand die predikt, maar uitnodigt", zegt DiDonato. Ze weet dat er door sommigen wat meewarig gedaan wordt over haar projecten, maar daar ligt ze niet wakker van. "Ik doe dit voor de mensen die er wel in geloven."

Joyce DiDonato wil mensen uitnodigen, niet prediken, en ze is boos dat muziek uit ons onderwijs geweerd wordt

Voor Joyce DiDonato is vragen stellen een van de grote mogelijkheden en uitdagingen voor elke mens. We hebben de kracht om dat te doen. En sommige van onze vragen blijven onbeantwoord. Zoals die over wat na onze dood? 

Joyce DiDonato over het mysterie van leven en dood

Angst is ook voor Joyce DiDonato een slechte raadgever. Je kan angst beheersen door je over te geven aan wijsheid. 

Joyce DiDonato over hoe wijsheid een antwoord kan zijn op gevoelens van angst

Het leven is een tocht. Vindt Joyce DiDonato. Dat betekent dat we niet alles onder controle hebben. 

Joyce DiDonato over hoe de tocht belangrijker is dan het doel

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.