Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jozef Deleu krijgt Arkprijs van het vrije woord

Jozef Deleu krijgt Arkprijs van het vrije woordKunst & Cultuur

De 82-jarige dichter Jozef Deleu wint de "Arkprijs van het vrije woord". Deleu is oprichter van de tijdschriften "Ons erfdeel" en "Het liegend konijn". Ook deze jubileumeditie wordt overschaduwd door het coronavirus, want voorlopig kan er nog geen datum voor de feestelijke uitreiking worden bekendgemaakt.
Jozef Deleu© Lodewijk Deleu

Volgens de jury zijn de verdiensten van Jozef Deleu op het gebied van taal en cultuur ongeëvenaard.

Al in 1951 werd de eerste "Arkprijs van het vrije woord" uitgereikt, dus jubileum dit jaar, want dit is de 70e editie. Deze Arkprijs werd unaniem toegekend aan dichter en "cultuurijveraar" Jozef Deleu. Deleu is ook oprichter van "Ons erfdeel" en het poëzietijdschrift "Het liegend konijn".

Volgens de jury van de prijs is Deleu "bij uitstek de verpersoonlijking van de zelfbewuste, kritische, verdraagzame en eigenzinnige Vlaming", iemand die het "politiek gekonkel genadeloos bekritiseert".

Jozef Deleu reageerde aangenaam verrast op Radio 1: "In deze sombere tijd is dit een heel opwekkend bericht."

Wij moeten nu in ons kot blijven, dus moeten we bezig zijn met dingen die ons intens kunnen beroeren. Daar is poëzie een uitstekend middel voor.
Jozef Deleu, winnaar Arkprijs

Deleu publiceerde novellen, dichtbundels, bloemlezingen, romans, lyrisch proza, essays en redevoeringen. Een keuze uit zijn werk verscheen in 2007 als "Het gaat voorbij. Poëzie, lyrisch proza, redevoeringen"Als zoon van een genaturaliseerde Fransman is hij de grondlegger van intense grensoverschrijdende samenwerking met Nederland. 

Omdat 2020 een jubileumjaar is voor de Arkprijs, zal de onderscheiding worden uitgereikt in het Herman Teirlinck Huis in Beersel, Teirlinck bedacht de "Arkprijs van het vrije woord". Het Arkcomité zal op een later tijdstip de juiste datum van de prijsuitreiking bekendmaken, afhankelijk van de beperkingen die door het coronavirus van kracht blijven.

Bron: VRTNWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.