Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Juliette Gréco - 'la grande dame noire' van het Franse chanson - is overleden

Juliette Gréco - 'la grande dame noire' van het Franse chanson - is overledenKunst & Cultuur

Juliette Gréco (93) was één van de populairste vertolkers van het echte Franse chanson, een tijdlang was ze ook actrice. In haar vertolkingen combineerde ze emotie met intellectuele rijkdom. Haar imago was dat van een bijna onbereikbare, mysterieuze vrouw, die bij voorkeur zwarte jurken droeg. Samen met haar blijft ook haar gewaagde lied "Déshabillez-moi" onvergetelijk.

Juliette Gréco werd 93.

"Juliette Gréco is ontslapen, omringd door haar dierbaren in haar zo geliefde woning in Ramatuelle. Ze heeft een buitengewoon leven geleid." Zo maakte de familie van Gréco haar overlijden bekend. Ramatuelle ligt in het zuiden van Frankrijk, niet ver van Saint-Tropez.

De Franse president Macron roemt haar elegantie en vrijheid. "De muze van Saint-Germain-des-Prés is onsterfelijk."

De vader van Juliette Gréco was van Corsicaanse afkomst, haar moeder zat in het verzet en betrok daar haar dochter bij. De Gestapo zette het 15-jarige meisje een paar maanden achter de tralies. Meteen na de Tweede Wereldoorlog ontdekte Juliette Gréco Parijs. Ze begon te acteren en bracht poëzie op de radio.

Geleidelijk schakelde ze over naar cabaret, met een tournee naar de Verenigde Staten en Brazilië, en film. Ze speelde de hoofdrol in "Orphée" van Jean Cocteau, "The Roots of Heaven" van John Huston en Jacques Brels "Le Far West". Een tijdlang was ze de geliefde van producer Darryl F. Zanuck, van auteur Albert Camus en jazzreus Miles Davis.

Juliette heeft miljoenen gedichten in haar stem.
Jean-Paul Sartre
Juliette Gréco met Serge Gainsbourg

De zangeres in het zwart

Niemand minder dan filosoof Jean-Paul Sartre gaf haar de raad om te zingen. In 1954 stond ze op het podium van L'Olympia in Parijs, het mekka van het Franse chanson. Ze was helemaal in het zwart gekleed en die outfit hield ze haar hele leven aan. Dat ging goed samen met haar ingetogen, sobere podiumstijl.

Ze schreef geen eigen chansons, maar maakte zich de teksten van anderen, zoals Boris Vian, Charles Aznavour of Charles Trenet, heel eigen. Haar bekendste nummers zijn onder meer "Si tu t'imagines", "Rues des Blancs-Manteaux", "Trois petites notes de musique" en vooral het gewaagde "Déshabillez-moi".

Juliette Gréco ontdekte en motiveerde in de vroege jaren 60 zelf enkele groten van het Franse chanson, onder meer Serge Gainsbourg, Guy Béart en Leo Ferré. Ze trouwde drie keer, een van haar echtgenoten was ster-acteur Michel Piccoli van 1967 tot 1977. Ze laat een dochter na, Laurence-Marie.

© Ullstein Bild
Juliette Gréco met haar man Michel Piccoli

Juliette Gréco was een van de levende symbolen van het bohémien-achtige intellectuele leven in Saint-Germain-des-Prés en van de Franse elegantie. Ze maakte het existentialisme van Sartre en Camus en de nouveau roman verteerbaar voor een groot publiek. Haar licht gewaagde maar ook diepzinige teksten over de liefde bereidden de seksuele revolutie en mei '68 voor.

In 2015 nam ze afscheid van het podium. Juliette Gréco werd 93.

© VRT NWS

© Picture Alliance/DPA/ABACA
Juliette Gréco, 'la grande dame noire'
Claude Blondeel over Juliette Gréco

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.