Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Jumbo

JumboKunst & Cultuur

Een cinemabezoek zit er helaas niet in deze dagen. Maar niet getreurd! Dankzij filmdistributeurs, zoals Dalton en Lumière, kan u een virtueel ticket kopen en vanuit uw luie zetel naar de nieuwste films kijken. Jumbo is één van die nieuwkomers. Filmkenner Lieven Trio: “Het is een duidelijk pleidooi voor meer tolerantie voor geaardheden die buiten de norm vallen.”
Afbeelding van Jeanne gespeeld door Noémie Merlant© Caroline Fauvet, Internet Movie Database

Het hoofdpersonage wordt gespeeld door Noémie Merlant

De film zoomt in op het leven van Jeanne, een jonge vrouw die werkt als nachtwaker in het pretpark Plopsa Coo. Ze houdt ervan om 's nachts door het park te dwalen. Haar leven verandert volledig wanneer er een nieuwe draaimolen geleverd wordt. Jeanne wordt tot over haar oren verliefd op ‘Jumbo’, de geweldige draaimolen. Het is liefde op het eerste gezicht!

De film maakt Jumbo, de draaimolen, ook voor de kijker sexy. Dat is straf!
Lieven Trio

Coming out film 

Het verhaal is gebaseerd op Erika Labrie. Zij werd verliefd op de Eiffeltoren en trouwde er zelfs mee in 2007. Objectofilie of het verliefd worden op voorwerpen, Erika Labrie is lang niet de enige. Maar zo vertelt Trio: “Objectofilie botst nog steeds op enorm veel onbegrip” En net dat was de aanzet voor Jumbo. “Regisseur Zoë Wittock probeert die perceptie een beetje te keren door net op een heel onbevangen, empathische manier naar Jeanne te kijken. Haar relatie wordt als een afwijkende maar wel oprechte vorm van liefde voorgesteld.”

Toch kwam bij Trio de boodschap niet helemaal binnen: “Het verhaal volgt de vrij klassieke structuur van een ‘coming out film’, waarmee de makers aangeven dat objectofilie een normale geaardheid is. Dat is jammer want daardoor wordt de film minder spannend dan hij op het eerste gezicht lijkt."

Lieven Trio over Jumbo

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.