Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Juweelkevers van Jan Fabre in AMUZ

Juweelkevers van Jan Fabre in AMUZKunst & Cultuur

In de Sint-Augustinuskerk in Antwerpen zijn drie nieuwe monumentale altaarstukken van Jan Fabre onthuld. De kunstenaar maakte de werken met 450.000 dekschilden van de juweelkever. Het gebouw in de Kammenstraat doet nu dienst als concertzaal van muziekcentrum AMUZ.
altaarstuk van Jan Fabre in AMUZ

altaarstuk van Jan Fabre in AMUZ

In 1628 kregen de drie grootste barokschilders Rubens, Jordaens en Van Dyck de opdracht van de Augustijnen om drie altaarstukken te maken voor hun kloosterkerk, de Sint-Augustinuskerk in de Kammenstraat.

Peter Paul Rubens schilderde het doek voor het hoofdaltaar, Jacob Jordaens en Antoon Van Dyck verfraaiden het Appollonia- en het Augustinusaltaar in de rechter- en linkerzijbeuk. Die werken maken nu deel uit van de permanente collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen (KMSKA).

Fabre maakte 400 jaar na de opening van de kerk, in 1618, in het kader van het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018 drie opvallende nieuwe altaarstukken voor de kerk. De Antwerpse kunstenaar werkte er meer dan twee jaar aan en is erg gelukkig met het resultaat. De glimmende scarabeeĆ«nmozaĆÆeken zijn 5,5 meter hoog voor het hoofdaltaar en 4 meter hoog voor het zijaltaar. Ze zullen permanent blijven hangen.

Barbara De Coninck, directeur van de studio die het beeldend werk van Fabre beheert, gaf vanmorgen in Espresso meer uitleg over het werk.

Barbara De Coninck over de nieuwe altaarstukken van Fabre in AMUZ

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.