Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kan artificiële intelligentie de mens overtreffen in creativiteit?

Kan artificiële intelligentie de mens overtreffen in creativiteit? Kunst & Cultuur

Dat artificiële intelligentie beter kan rekenen of schaken dan de mens, daar kunnen we nog wel vrede mee nemen. Maar wat als er geponeerd wordt dat onze creativiteit ook in een algoritme valt om te zetten? Massimiliano Simons las voor ons tot wat AI allemaal in staat is in 'De creatieve code' van Marcus Du Sautoy.

Artificiële intelligentie op de piano

Kunst blijkt niet meer enkel het domein te zijn van de mens, ook robots wagen zich eraan. Nadat algoritmes werden gevoed met muziekstukken van Bach en Mozart creëerden zij nieuwe werken die zo veel lijken op de composities van deze meesters dat toehoorders het kaf niet van het koren konden scheiden. Insgelijks met 'The next Rembrandt', een portret dat komt uit het atelier van een robot maar even goed in dat van Rembrandt had kunnen hangen. 

Je kunt de werken afschrijven als puur imitatie maar die vlieger gaat niet op voor kunstwerken die te zien waren op een kunstbeurs in Basel. Doordat deze robotkunstenaars een generator van toeval bevatten zijn ook zij net als de mens in staat tot het creëren van iets nieuw. Sautoy is er bovendien van overtuigd dat de creativiteit van iedere schilder of componist ook voor een deel bestaat uit nabootsing van de voorganger. 

Moeten we dan bang zijn dat Algoritmes onze plaats gaan innemen? "Hij trekt hier een interessante conclusie uit. Misschien moeten we niet de vraag stellen of algoritmes ons gaan vervangen. Hij is ervan overtuigd dat het nog niet lukt. Zijn boodschap is: 'Misschien kunnen algoritmes niet zozeer de creativiteit van mensen vervangen maar stimuleren en uitbreiden.' Dus je gebruikt een algoritme als hulpmiddel."

Het is een soort telescoop, met een telescoop kan je verder zien. Met een algoritme kan je ook creatiever zijn.
The next Rembrandt

"Er was bijvoorbeeld iemand die een opera wou maken en vast zat voor jaren. Hij vond er niets beter op dan een algoritme zijn stijl aan te leren en hem suggesties te laten geven voor als hij vastzat. Bij verhalen schrijven kan dat ook. Er zijn al algoritmes die geen verhalen schrijven voor jou maar suggesties kunnen geven. 'Misschien moet je je personage dit eens laten doen?’ Dus creativiteit een soort duwtje in de rug geven. Het is een soort telescoop, met een telescoop kan je verder zien. Met een algoritme kan je ook creatiever zijn. "

 

Beluister de volledige uitzending:

Podcast Pompidou - donderdag 26 november 2020

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram