Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Kanneh-Masons: haal ze in huis!

The Kanneh-Masons: haal ze in huis!Klassieke muziek, CD

Universal/Decca

Dierenkarnaval met de Kanneh-Masons

Wie?

Ze zijn met zeven, de kinderen Kanneh-Mason, en ze zijn Brits, al komen hun vader en moeder respectievelijk uit Antigua en Sierra-Leone. En bijzonder: ze zijn allen muzikaal erg begaafd. Cellist Sheku (de derde in rij) en zus pianiste Isata (de oudste) hebben intussen al een mooie internationale carrière uitgebouwd. Sheku mocht in 2018 zelfs spelen op de bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle, en dat bezorgde hem meteen wereldfaam. Samen met hun oudste broer, de violist Braimah, vormen zij geregeld een pianotrio. En dan zijn er nog: Konya (20), Jeneba (18), Aminata (15) en Mariatu (11): zij spelen elk piano en ook nog eens viool of cello.

Wat?

Het openingsstuk en meteen ook hoofdmoot op deze nieuwe cd, die trouwens opgenomen werd in de fameuze Londense Abbey Road Studio’s, is het geliefde en populaire ‘Dierencarnaval’ van Camille Saint-Saëns. De Engelse auteur van kinderboeken Michael Morpurgo schreef voor deze uitvoering nieuwe gedichten, waarin hij elk dier op fijnzinnige en humoristische wijze inleidt. Morpurgo leest zelf een deel van de teksten, de andere neemt de gelauwerde actrice Olivia Colman (bekend van de serie The Crown en de film The Favourite) voor haar rekening.
Daarnaast is er ook nog het hartverwarmende verhaal ‘Grandpa Christmas’, ook van Morpurgo, dat door de Kanneh-Masons geïllustreerd wordt met muziek van Bartok, Tsjaikovsky, Rimski-Korsakov en Castelnuovo-Tedesco. Morpurgo vertolkt hier zelf de rol van grootvader; Mariatu, de jongste van de Kanneh-Masons, is zijn kleinkind.
Bijzonder zijn ten slotte de nieuwe, heel mooie en smaakvolle kamermuziekbewerkingen, gemaakt door de Kanneh-Masons, van de iconische hit ‘Redemption-song’ van Bob Marley, 40 jaar na het verschijnen ervan, en van het koorwerk ‘The seal Lullaby’ van Eric Whitacre.

Waarom moet je dit horen?

Haal de sympathieke, getalenteerde en gezellige familie Kanneh-Mason muzikaal bij je in huis: het zal deugd doen in deze tijd waarin je je contacten zo moet beperken. De fijnzinnige teksten van Michael Morpurgo zijn natuurlijk in het Engels, maar ze worden voortreffelijk voorgedragen, en iedereen met een basiskennis van het Engels zal gemakkelijk kunnen volgen. Ook de keuze van de muziek is uitstekend (en toegankelijk), en ze wordt door de verschillende leden van de Kanneh-Masons met veel warmte en toewijding uitgevoerd. Het is precies die combinatie van het vertellen van verhalen en het maken van muziek die deze cd zo bijzonder maakt. Bovendien is het geheel ook prachtig vormgegeven door de illustratrice Emma Chichester Clark, die een kleurrijk, sprookjesachtig boekje ontwierp, vol schitterende vogels, vriendelijke kangoeroes, nieuwsgierige olifanten en met ook de zeven kinderen van de Kanneh-Mason-familie – allen natuurlijk afgebeeld met hun instrument.
M.a.w.: een hebbeding voor luisteraars van 7 tot 77, of ouder!

- Bart Tijskens

Praktisch

Uitvoerders: de Kanneh-Masons

Titel: Carnival of the animals

Label: Decca
Catalogusnummer: 4851158

Bart Tijskens over de cd 'Carnival of the Animals' van The Kanneh-Masons