Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kasteel Boterberg wint de Onroerenderfgoedprijs 2017

Kasteel Boterberg wint de Onroerenderfgoedprijs 2017Kunst & Cultuur

Van de drie laureaten van de Onroerenderfgoedprijs 2017 kwam uiteindelijk het kasteel Boterberg in Kalmthout als winnaar uit de bus.
Kasteel Boterberg

Kasteel Boterberg © Onroerend Erfgoed

Kasteel Boterberg in Kalmthout kent een lange geschiedenis die begint in 1846. Op dat moment koopt Paul Moons 120 ha bossen en heide. Dertig jaar later bouwen zijn kinderen er een kasteeltje in neo-Vlaamse renaissancestijl. Een van de latere eigenaars breidt het kasteel aan het begin van de twintigste eeuw grondig uit.

Vandaag is Kasteel Boterberg een cohousingproject met gedeeld eigenaarschap. De bijgebouwen zijn omgebouwd tot woningen. In het kasteel zelf bevinden zich een loft, twee gastenkamers en enkele kantoren.

De jury looft deze restauratie omdat ze aantoont dat het perfect mogelijk is om erfgoed een nieuwe invulling te geven. Het gebouw inspireert door zijn maatschappelijke relevantie en lokale verankering.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De twee andere kanshebbers waren de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van Nevele. Die laatste wint de publieksprijs.

Lees meer op http://www.onroerenderfgoedprijs.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.