Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kaufmann - Wagner - Runnicles

Kaufmann - Wagner - RunniclesBlijf verwonderd!

Uitvoerders: Jonas Kaufmann, tenor; Markus Brück, bas-bariton; Koor en Orkest van de Duitse Opera Berlijn o.l.v. Donald Runnicles Label: Decca 478 5189
Kaufmann - Wagner - Runnicles

Kaufmann - Wagner - Runnicles

Programma: Richard Wagner: aria's uit Die Walküre, Siegfried, Rienzi, Tannhäuser, Die Meistersinger von Nürnberg, Lohengrin - Wesendonck-Lieder (ork.Felix Mottl)

Na zijn Wagner-triomfen op het podium, in 'Die Walküre' en 'Lohengrin', heeft tenor Jonas Kaufmann nu drie nieuwe rollen en twee rariteiten (de originele versie van 'In fernem Land' uit 'Lohengrin' en de 'Wesendonck-Lieder', die maar zelden door een tenor worden gezongen) op cd gezet. Het basisidee voor deze nieuwe Decca-uitgave is een beeld te geven van de ontwikkeling in componeerstijl van Wagner, van zijn vroege opera 'Rienzi' tot 'Siegfried'. Dat vergt natuurlijk heel wat inlevings- en aanpassingsvermogen van een zanger, die van de glans van de klassieke aria in Italiaanse stijl van 'Rienzi' geleidelijk moet overschakelen naar de recitatief-achtige, bijna parlando manier van zingen in 'Siegfried'. Als er de dag van vandaag één tenor is, die dit zware en moeilijke parcours schijnbaar moeiteloos kan afleggen, dan is dat wel Jonas Kaufmann. Al meteen bij de eerste aria uit 'Die Waküre' maakt hij een grote indruk door zijn krachtige, heldere stem, die hier een bijna baritonaal timbre krijgt. Het daaropvolgende 'Dass der mein Vater nicht ist' uit Siegfried zingt hij met de zeggingskracht, het inlevingsvermogen en de poëzie van een liedzanger. Zijn dictie is duidelijk en precies: elk woord, elk gevoel, elke stemmingswissel krijgt het juiste accent. Kaufmann is - terecht - verheugd over de samenwerking hier met het Orkest van de Duitse Opera Berlijn o.l.v. de Schotse dirigent David Runnicles. Het is natuurlijk een groot voordeel dat hij op deze cd met scènes en aria's begeleid wordt door een echt operaorkest. De leden van dit ensemble hebben deze werken al talloze keren uitgevoerd, en zij kennen de betekenis en de plaats van deze stukken in de hele opera. Bijzonder op deze cd is dus ook de opname van de originele 'Gralerzählung' uit 'Lohengrin', d.w.z. de volledige versie met de twee refreinen. Het is goed om deze versie nog eens te horen, want ze legt een groot deel van de actie uit, en ze bevat erg mooie muziek. En zijn keuze voor de tweede - omvangrijke - bonus op deze cd, de Wesendonck-Lieder die normaal door een vrouwenstem worden gezongen, motiveert Jonas Kaufmann in het cd-boekje als volgt: "In de tekst is er geen enkele aanduiding over het geslacht van de vertolker - helemaal anders dan in Schumanns 'Frauenliebe und -leben' en Schuberts 'Winterreise'. En nu mannen 'Frauenliebe' hebben opgenomen en vrouwen 'Winterreise', zou het voor mannen niet langer heiligschennis mogen zijn om de 'Wesendonck-Lieder' te zingen." Inderdaad, wat maakt het uit, zeker als ze zo gevoelig en mooi gezongen worden als door Jonas Kaufmann.

Bart Tijskens

Klara's oordeel