Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Keizer van het legato!"

"Keizer van het legato!"Klassieke muziek

Meer dan een kwarteeuw na zijn overlijden blijft Herbert von Karajan voor discussie zorgen. Over zijn muzikale erfenis zijn de meningen verdeeld. Vrijdag 13 januari halen we in Maestro een opname uit 1967 onder het stof vandaan. Scheherazade van Nikolaj Rimski-Korsakov.
Maestro, Herbert von Karajan

Maestro, Herbert von Karajan

Karajan was de man die de Berliner Philharmoniker naar alle uithoeken van de wereld bracht en bijna aan de lopende band platen opnam met dit wereldorkest. Met de musici in dat orkest was hij niet bevriend. Hij was hun baas, hun maestro.

 

 

 

 

 

 

 

Nog tijdens zijn leven vonden critci dat Karajan vooral bezig was met de klank van het orkest en te weinig met de diepgang van de muziek. Er werd hem zelfs verweten dat hij de taal van de muziek liet vervellen tot een echte ideologie. Perfectie stond voorop, de glans van de klank. Muziek moet stoer zijn, zelfs in z'n ingetogenheid. Zou deze aanpak vandaag evenveel succes hebben als 40, 50 jaar geleden? Of heeft de Karajan-aanpak volledig afgedaan in onze 21ste eeuw?

Herbert von Karajan
Herbert von Karajan

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.