Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kerst op Klara

Kerst op KlaraBlijf verwonderd!

Kerstmis komt met rasse schreden dichterbij en ook Klara komt helemaal in de stemming.
Foto van Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe. Foto (c) Michiel Hendryckx

Donderdag 22 december

In Maestro (14 - 17 uur) kan u luisteren naar het eerste deel van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach door Howard Crook, tenor; Michael Chance, contratenor; Barbara Schlick, sopraan; Peter Kooy, bas; Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe.

In Klara Live (20 - 22 uur) bieden we een Londense kerst aan met het Ricercar Consort onder leiding van Philippe Pierlot. Pierlot nodigde een aantal uitstekende solisten uit, waaronder tenor Reinoud Van Mechelen.

En ook Late Night Shift (22 - 24 uur) is op weg naar kerst, met muziek van The Revolutionary Army of the Infant Jesus, de cultband rond Paul Boyce, Jon Egan en Les Hampson. En verder o.m. ook ‘Junun’, vrij vertaald ‘het zot in de kop’, een avontuurlijke hypnotiserende opname van Shye Ben Tzur, Jonny Greenwood en the Rajasthan Express, uit bij Nonesuch Records. 

Vrijdag 23 december

In Maestro (14 - 17 uur) kan u luisteren naar het tweede deel van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach door Howard Crook, tenor; Michael Chance, contratenor; Barbara Schlick, sopraan; Peter Kooy, bas; Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe.

Zaterdag 24 december

Op zaterdag is er uitzonderlijk geen Trio en geen uitzending van De Liefhebber. Want Klara Weekend duurt een uurtje langer, en van 11 tot 15 uur is er Iedereen Klassiek.
Tussen 11 en 13 uur komt de hele balletsuite van De Notenkraker aan bod in de nieuwe versie van het Mariinski orkest olv. Valery Gergiev.

Ook Boetiek Klassiek (15 - 18 uur) baadt in de kerstsfeer. We krijgen bezoek van twee sopranen: Amarillys Dieltiens komt haar cd Bella Imago voorstellen die ze samen met Capriola di Gioia heeft opgenomen, een plaat met muziek van Scarlatti en Bononcini. Sopraan Jodie Devos praat over haar Mozart cd - The Vienna Concert 23 March 1783 - die ze samen met het Millenium Orchestra en Leonardo Garcia Alarcon gemaakt heeft. Verder ook aandacht voor nieuwe kerstcd's van het Dunedin Consort (Weihnachtsoratorium van Bach), Les Musiciens de Saint-Julien (Noël Baroque); en het Ensemble Correpondances (Pastorale de Noël).

La Vie est Riguelle (18 - 20 uur) doet iets rond 'Noël'

En in Scala (20 - 24 uur) is er het Kerstconcert van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in het Koninklijk Paleis (een opname van 21 december). En dat wordt aangevuld met feestelijke barokmuziek.

Zondag 25 december

Op zondag is er uitzonderlijk geen Berg & Dal, want Klara Weekend duurt opnieuw een uurtje langer en daarna kan u van 11 tot 15 uur luisteren naar Walden.

En in Valckenaers & Vanhoudt (20 - 22 uur) is er o.a. kaduke kerstmuziek van Nils Frahm; een track uit zijn plaat 'Screws', opgenomen in augustus van 2012. Nils had kort daarvoor zijn duim gebroken en die cd maakte integraal deel uit van zijn pianistieke revalidatieproces. Voorzichtig proberen wat er al terug kon. Daarnaast serveren Valckenaers & Vanhoudt vandaag ook schijfjes van Aphex Twin, Brooklyn Rider, yMusic, David Byrne, Heleen Van Haegenborgh, Jacaszek & Kwartludium, Origamibiro, Peter Maxwell Davies, Erik Satie met hazelnoten en een crème van butternut. Meer zou te veel zijn.

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Julie Van Bogaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel / Werner Trio / Katelijne Boon / Mark Janssens / Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Late Night Shift

Welkom in een wereld vol klankavontuur!

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via latenight@klara.be

Elke donderdag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Iedereen Klassiek

Loopt u soms verloren in de wijde wereld van de klassieke muziek of bent u wel geïnteresseerd maar weet u niet waar te beginnen? Of walst u gewoon graag door de kamer op dat ene onovertroffen ballet? Dan is Iedereen Klassiek voor u geknipt. Maar ook wie verbluffende ontdekkingen wil doen in het minder bekende repertoire moet zeker luisteren. Iedereen welkom in Iedereen Klassiek!

Presentatie: Sander De Keere

Samenstelling: Sander De Keere

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Boetiek Klassiek

De delicatessenzaak van Klara. Nicole Van Opstal met de nieuwste cd's, opmerkelijk concertnieuws, aandacht voor trappelend en gelanceerd jong talent en allerlei nieuwigheden uit de wereld van de klassieke muziek.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Marc Van Rompaey

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via boetiekklassiek@klara.be

Elke zaterdag van 15 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.

Walden

Slow radio op de traagste dag van de week, geïnspireerd op het legendarische boek van stiltezoeker Henry Thoreau (1854). Een oase van rust en schoonheid in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu.

Presentatie: Katleen Van Bavel

Samenstelling: Katleen Van Bavel

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via walden@klara.be

Tijdens de zomer: elke zondag van 11 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Valckenaers & Vanhoudt

Gerrit Valckenaers en Bart Vanhoudt gaan iedere zondag om 20u op zoek naar pure schoonheid in grensverleggende muziek van vroeger en nu. Met verrassende zijsprongen en onverwachte combinaties, met nieuwe geluiden en boeiende schemerzones. En op vrijdagavond volgt om 22u een herkansing voor wie dat zou hebben gemist.

Presentatie: Bart Vanhoudt

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via vv@klara.be

Elke zondag van 20 tot 22 uur, en in herkansing op vrijdag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.