Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Khatia Buniatishvili - Labyrinth

Khatia Buniatishvili - LabyrinthKlassieke muziek, CD

Sony Classical

Labyrinth

Wie?

De Frans-Georgische pianiste Khatia Buniatishvili (°1987)

Wat?

Een conceptalbum waarin Khatia Buniatishvili ieder werk aan een specifieke emotie en herinnering koppelt. 

Waarom moet u dit horen?

Je raakt als luisteraar bij deze cd wel wat verdwaald, maar in de goede betekenis van het woord dan, als een soort van verloren zijn. Buniatishvili zelf spreekt over het ‘labyrinth van de geest’ en ze dompelt je meteen onder in een doolhof van emoties en verschillende stijlen. Het brede repertoire gaat van barokmuziek van François Couperin en Antonio Vivaldi over filmmuziek van Ennio Morricone en Philip Glass, chanson van Serge Gainsbourg tot werk van György Ligeti en Arvo Pärt; de emoties van twijfel en pijn tot opluchting, blijheid en verliefdheid,... Maar hoeveel verschillende van die emoties en stijlen er ook zijn, het tempo ligt over het algemeen zeer traag op deze cd, waardoor je als luisteraar zowel auditief als fysiek bijna gedwongen om er in alle rust naar te luisteren. De grote sterkte van deze cd: ze dwingt je als luisteraar te temporiseren en de tijd te nemen. In die zin is de 4’33” stilte van John Cage die er als voorlaatste track op staat gewoon een logisch gevolg van het concept, en geeft het een extra meditatieve ervaring zonder daarin 'zweverig' te worden. Ik raad wel aan om de cd niet op shuffle modus te zetten, want met 4’33” stilte beginnen zou misschien nogal vreemd zijn...

Labyrinth is - mede door de lockdown in het voorjaar denk ik – een zeer persoonlijke en rustige plaat geworden van Buniatishvili. Heel mooi opgenomen in de grote zaal van de Philharmonie in Parijs, haar thuisstad, waar ze sinds enkele jaren woont. 

Praktisch?

Uitvoerder: Khatia Buniatishvili

Titel: Labyrinth

Label: Sony Classical

Catalogusnummer: 886448587323

Vincent Goris

Vincent Goris over de cd 'Labyrinth' van Khatia Buniatishvili

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.