Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Khatia Buniatishvili - Sergej Rachmaninov - Paavo Järvi

Khatia Buniatishvili - Sergej Rachmaninov - Paavo JärviKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Khatia Buniatishvili, piano; Czech Philharmonic Orchestra o.l.v. Paavo Järvi. Label: Sony classical 88985402412.
Hoes van de Rachmaninov-cd van Khatia Buniatishvili

Khatia Buniatishvili in de concerto's 2 en 3 van Rachmaninov

Programma: Sergej Rachmaninov: Concerto nr.2 in c voor piano en orkest op.18 - Concerto nr.3 in d voor piano en orkest op.30.

Het uitvoeren en opnemen van de pianoconcerto’s van Rachmaninov is lang een exclusieve mannenzaak geweest. Denk maar aan de klassieke versies van o.a. Rachmaninov zelf, Vladimir Horowitz, Sviatoslav Richter, Vladimir Ashkenazy en Earl Wild. Aan die mannelijke heerschappij kwam er een einde in 1982, met de opwindende live-opname van Martha Argerich. En nu is er deze nieuwe Sony classical-cd van de 29-jarige Georgische pianiste Khatia Buniatishvili. Zij speelt hierop de twee meest geliefde concerto’s van Rachmaninov, de nummers 2 en 3, en deze combinatie is, verrassend genoeg, eerder zeldzaam.

Khatia Buniatishvili ziet er erg stijlvol, en ook wel frêle en breekbaar uit, maar deze Rachmaninov-concerto’s (haar eerste concert-opname in 4 jaar!) speelt ze uitgesproken krachtig en fors. Haar beweeglijkheid en zwier passen helemaal bij de romantische geest van deze muziek, en haar vertolkingen zijn dwingend en overtuigend. Daarnaast speelt Buniatishvili met een grote tederheid in de beide trage delen en in het lyrische thema van de finale van het derde concerto. Ze wordt trouwens, niet alleen in de langzame delen, bijzonder goed begeleid door het Tsjechisch Filharmonisch Orkest o.l.v. Paavo Järvi.

De opname, gemaakt in de Dvorak-zaal van het Rudolfinum in Praag, heeft behoorlijk wat galm, die eigenlijk wel past bij deze glamoureuze uitvoeringen.

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel