Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kies jouw favoriete erfgoed!

Kies jouw favoriete erfgoed!Kunst & Cultuur

Er komt een eerste "Erfgoed Challenge", georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Het doel van het initiatief is om kunstschatten en monumenten meer onder de aandacht te brengen en een betere zorg te bieden. Zes heel uiteenlopende vormen van erfgoed maken kans op de prijs, waarvoor je nog tot 21 november jouw stem kan uitbrengen.
© KIK-IRPA

De grafkapel van Peter Paul Rubens is één van de kanshebbers.

In de aanloop naar 2030, waarin we de de 200ste verjaardag van België vieren, wil het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) via de Erfgoed Challenge elk jaar minstens één erfgoedschat opnieuw doen schitteren. Voor deze eerste editie heeft het KIK zes uiteenlopende kandidaat-winnaars geselecteerd, uit verschillende periodes en plaatsen.

Iedereen kan nog tot 21 november stemmen op zijn favorieten via de website van het KIK. Uit de top drie kiest een commissie een winnaar, die wordt bekendgemaakt op donderdag 2 december.

Rond het winnende stuk wordt een plan opgesteld, zodat het in de toekomst optimaal verzorgd wordt. Er kan bvb. een duurzame restauratiebehandeling worden gepland, de bewaaromgeving kan geoptimaliseerd worden, of de publieksopstelling kan veranderen.

De bedoeling is om in aanloop naar 2030 elk jaar een nieuw erfgoedproject op te starten. Vanaf volgend jaar zullen beheerders van erfgoed zelf kandidaat-projecten kunnen voordragen.

"Erfgoed, dat zijn prachtige kunstwerken, objecten en gebouwen met een innige betekenis voor individu en samenleving. Mijn hart breekt als ik zie hoe groot de noden zijn en hoe beperkt de aandacht en middelen. Met deze Erfgoed Challenge willen we daar verandering in brengen", aldus Hilde De Clercq, algemeen directeur ad-interim van het KIK.

De zes kandidaat-winnaars voor de Erfgoed Challenge:

  1. De Merovingische sarcofaag van Chrodoara in Amay (ca. 730): de enige ter wereld met een menselijke afbeelding en een opschrift.
  2. Het interieur van de grafkapel van Peter Paul Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk (17e eeuw): een barok ensemble met schilder- en beeldhouwkunst.
  3. Art Nouveau-woningen in Brussel (eind 19e-begin 20e eeuw): unieke totaalkunstwerken die het jonge België internationaal op de kaart hebben gezet.
  4. De theaterkostuums van James Ensor in het Mu.ZEE in Oostende (ca. 1911-1932): kleurrijke kostuums door Ensor ontworpen voor zijn ballet Gamme d’Amour.
  5. De gipsotheek van Constantin Meunier (Elsene, 2e helft 19e-begin 20e eeuw): een verzameling fragiele gipsen beelden, die het creatieproces van de meester tonen.
  6. De schatten van de kathedraal van Doornik (7e-20e eeuw): rijke collectie West-Europese kunstwerken en sierobjecten.

Meer op VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.