Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kinderen van de Renaissance: opvoeding baart kunst

Kinderen van de Renaissance: opvoeding baart kunstKunst & Cultuur, Expo

© Sotheby's 2019

Meester van de Magdalenalegende, Portret van een Habsburgse prinses, Isabella van Oostenrijk of Maria van Hongarije, 1502 of 1507, olieverf op paneel, privécollectie

Wie?

Onder leiding van curator Samuel Mareel werkte een team historici en historisch pedagogen deze toptentoonstelling uit.

Wat?

In de 16de eeuw groeide Mechelen uit tot kindertuin van al wie later over de wereld zou regeren. Daar kwamen niet alleen de kinderen van Maximiliaan I en Maria van Bourgondië terecht (Filips en Margareta), maar later ook de kinderen van Filips zelf toen die halsoverkop naar Spanje trok met zijn Johanna die later waanzinnig zou worden. Eleonara, Karel V, Isabella, Ferdinand, Maria, Catharina ... en later de kinderen van Isabella met Christiaan II van Zweden. Ze kregen er, ver weg van hun ouders, een humanistische opvoeding met aandacht voor kunst. 

De tentoonstelling stelt de Habsburgse kinderen en hun leefwereld voor via portretten, speelgoed, brieven, juwelen en gebruiksvoorwerpen.

Waarom moet u dit zien?

Voor deze tentoonstelling kwamen topstukken uit unieke collecties, tot die van de Britse Queen aan toe. Eén van de mooiste portretten komt uit de collectie Thyssen-Bornemisza in Madrid: Portret van een infante door Juan de Flandes.

Praktisch?

'Kinderen van de Renaissance' loopt tot en met 4 juli 2021 in het Hof van Busleyden in Mechelen

Chantal Pattyn