Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Kingdom van Anne-Cécile Vandalem: een unieke stem in het theaterlandschap

Kingdom van Anne-Cécile Vandalem: een unieke stem in het theaterlandschapKunst & Cultuur, Podium

© Christophe Engels

Kingdom

Wie?

De 42-jarige theatermaakster Anne-Cécile Vandalem komt uit Luik en woont en werkt in Brussel met haar gezelschap Das Fräulein Kompanie. Ze maakt grootschalige voorstellingen in hyperrealistische decors. Het zijn spannende verhalen waar vaak een politieke of ecologische laag onder ligt. In de Franstalige wereld is ze een bekende naam, maar haar werk is nauwelijks te zien op de Vlaamse podia. Nochtans begon haar parcours bij Campo in Gent, en had ze als jonge maker veel bewondering voor Vlaamse makers als Olympique Dramatique en Raven Ruëll. Bovendien werkt ze voor al haar voorstellingen samen met het Vlaamse scenografencollectief Ruimtevaarders.

Wat?

Kingdom is het derde deel van een trilogie en ging afgelopen zomer in première op het Festival van Avignon. We volgen een gezin dat zich als een soort sekte heeft teruggetrokken in de Siberische taiga. Twee documentairemakers dringen binnen in hun zelf gecreëerde utopie en beginnen dieper te graven in de geheimen van de familie. Anne-Cécile Vandalem baseerde zich voor dit stuk op een waargebeurd verhaal, dat werd vastgelegd door de Franse filmmaker Clément Cogitore.

Waarom moet u dit zien?

Anne-Cécile Vandalem heeft een unieke stem in het theaterlandschap, en is daarom echt een maker om te ontdekken. Dit stuk ademt de sfeer van Scandinavische tv-series, met veel suspense. Op het podium staan ongelooflijke Franstalige acteurs.

Praktisch?

Te zien in het Théâtre de Liège van 24 september t.e.m. 1 oktober 2021 en in het Théâtre National in Brussel van 7 t.e.m. 14 oktober 2021. De volledige speellijst vindt u hier
De voorstelling speelt in het Frans met Engelse ondertitels.

Herbeluister hieronder de bijdrage van Filip Tielens over Kingdom in Pompidou:

Filip Tielens over Anne-Cécile Vandalem