Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara-Carrièreprijs: Sigiswald Kuijken

Klara-Carrièreprijs: Sigiswald KuijkenKlassieke muziek

Violist en dirigent Sigiswald Kuijken is een echte pionier van de historische barokinterpretatie.
Foto Sigiswald Kuijken

Foto Sigiswald Kuijken

anaf 1969 verdiepte hij zich in de bouw en de speeltechnieken van oude instrumenten, wat resulteerde in het definitief aanpassen van de speelwijze op barokviool. Samen met Gustav Leonhardt richtte hij in 1972 La Petite Bande op. Met dit orkest toerde hij de wereld rond en maakte hij een 100-tal cd-opnames met een voorkeur voor het werk van Rameau, Schütz, Bach, Haydn en Mozart. Bachs vocale muziek voert hij uit met een beperkte vocale bezetting en hij herontdekte de viola de spalla of schouderviool, waarvoor Bach naar alle waarschijnlijkheid zijn beroemde cellosuites componeerde. In 1986 richtte hij het Kuijken Kwartet op samen met violist François Fernandez, altvioliste en echtgenote Marleen Thiers en cellist en broer Wieland, met wie hij kwartetten speelt uit de klassieke periode.
Sigiswald Kuijken doceerde barokviool aan het conservatorium van Den Haag (tot 1996) en in het conservatorium van Brussel (tot 2009), maar is daarbuiten tot op heden ook een veelgevraagd gastdocent.

“Van pionier, rebel, solist, orkestaanvoerder, dirigent, ondernemer, gevestigde waarde, internationale ster, docent, coach tot pelgrim en kluizenaar. Het charisma van Sigiswald is legendarisch. Zo ook zijn muzikaliteit. Proficiat voor wie je bent.” – Liesbet Vereertbrugghen, producer bij Klara 

“De naam Kuijken staat voor kwaliteit. Het is een echt keurmerk geworden”.- Nicole Van Opstal, Klara-presentator