Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara-cd 64: Klara's Top 100

Klara-cd 64: Klara's Top 100Klassieke muziek

De 100 meest meest geliefde klassieke muziekwerken.
Hoes Klara's Top 100

Klara's Top 100

De Klara Top 100: een kunstwerk.

Het werk van beeldend kunstenaar Dirk Braeckman (1958) intrigeert me al vele jaren. Hij maakt foto’s, meestal in zwart en wit, maar bij Braeckman blijkt tussen die twee polen een waanzinnig groot scala aan grijswaarden te zitten. Zijn foto’s, of ze nu een gordijn, een muur in een aftands hotel of de rug van een onbekende vrouw voorstellen, stellen je kijken op de proef. Want een foto van Dirk Braeckman is geen foto. Het is schilderkunst op fotopapier. Dat komt omdat de kunstenaar zijn opnamen in de donkere kamer bewerkt. Volgens een recept waar niemand toegang toe krijgt. Het unheimliche karakter van zijn werk wordt nog vergroot omdat Braeckman consequent alle informatie over zijn beelden weert. Er is geen verhaal en geen locatie. Personen blijven naamloos. Door deze aanpak levert de kunstenaar ook ongewild commentaar op de beeldcultuur die onze levens zo beheerst. Maar in de eerste plaats zijn zijn foto’s oefeningen in picturaliteit en tactiliteit.

Dirk Braeckman had meerdere monografische tentoonstellingen in verschillende kunstinstituten. Ik koester mooie herinneringen aan het SMAK (Gent), De Pont (Tilburg). Dit jaar vertegenwoordigt hij ons land op de Biennale di Venezia.

Het is een hele eer dat Klara de mooiste muziek van het universum mag verbinden met een sterrenhemel van één van onze meest bijzondere kunstenaars. Chantal Pattyn

Bestelnummer: Warner Classics 5054197503856