Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara in deSingel - kom naar Café Boon met Pat Donnez en Heleen Debruyne

Klara in deSingel - kom naar Café Boon met Pat Donnez en Heleen DebruyneKunst & Cultuur

Hoe relevant is Boon veertig jaar na zijn dood nog? Heleen en Pat gaan op zoek naar Boons wereld, dwalen rond in het leven gelijk het leven was en hoezeer het leven vandaag hetzelfde is gebleven of veranderd. In het gezelschap van o.a. Boonbiograaf Kris Humbeeck, filmmaakster Saddie Choua, auteur en journalist Chris De Stoop, stedelijk planoloog en activist Eric Corijn, Boonkenner Matthijs de Ridder en mediaspecialiste en politica Katia Segers. Pat kwam alvast langs in Espresso.

Louis Paul Boon

Klara in deSingel - Café Boon

Café Boon - 13 – 19.35 uur - Muziekstudio

13 – 13.50 uur - De Kapellekensbaan

Boons magnum opus. ‘Ge leest de eerste regel en zit er reeds middenin. Als wrakhout zijt ge op de stroom van dit proza. En het eindigt met die fenomenale laatste zin: Het leven gelijk het leven is’. Wat blijft er van die Kapellekensbaan – metafoor voor Vlaanderen, bij uitbreiding Europa en de wereld – vandaag nog over?

15 – 15.50 uur - Mijn kleine oorlog

De tedere anarchist werd Boon genoemd. Het is een label waar je veel kanten mee op kunt, maar in deze aflevering gaan we dieper in op de ‘sociaal bewogen’ Boon. De man die de mensen eerst ‘een geweten wil schoppen’ in Mijn Kleine Oorlog en daar vijftien jaar later aan toevoegt: ‘wat heeft het alles voor zin’.

17 – 17.50 uur - Pieter Daens

Vóór de film en de musical was er de roman: Pieter Daens of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht. Het verhaal over de 19e-eeuwse rebelse priester Adolf Daens en zijn broer, de uitgever en journalist Pieter. Een aflevering over economie, maatschappelijk relevante journalistiek toen en hoe vandaag de markt en de media tegen een rotvaart veranderen naar een ‘contentmakers’ gedreven businessmodel.

18.45 – 19.35 uur - Mieke Maaikes obscene jeugd

Boon was een befaamde collectioneur van blote vrouwen. Vijfentwintigduizend kon hij er op de kop tikken die hij onderbracht in zijn Fenomenale Feminatheek. Maar Boon schreef ook graag over de meisjes. Zoals Mieke Maaikes obscene jeugd, over professor Stijvekleut en zijn opgerichte roede waarin de pagina’s zijn vervangen door vagina’s. Boon werd ‘vies Louiske’ genoemd en had in zijn plastisch werk een voorliefde voor hele jonge – vaak plassende – meisjes. Wat moeten we daar in #MeToo-tijden mee aanvangen?

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Greet Van ‘t veld

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara in deSingel 2019

Op zaterdag 26 januari 2019 palmt Klara voor het achtste jaar op rij deSingel in. Live muziek weerklinkt dan een dag lang in alle zalen, studio’s en gangen. Met - zoals gebruikelijk voor Klara - klassieke muziek in al haar verschijningsvormen. Van barok tot hedendaags, van jazz tot wereldmuziek, van muziektheater tot debat.

Presentatie: Nicole Van Opstal, Cara Van der Auwera, Mark Janssens en Bart Vanhoudt.

Samenstelling: Joris Preckler (tot 22 uur) en Marc Vandemoortele (na 22 uur)

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

Surf naar klara.be/klaraindesingel voor alle details

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in PDF-formaat