Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Iedereen Klassiek-prijs: Dirk Proost

Klara Iedereen Klassiek-prijs: Dirk ProostKlassieke muziek

Samen met de luisteraars van Klara werd deze editie gezocht naar een man/vrouw die moeilijk bereikbare doelgroepen in contact brengt met klassieke muziek. En we hebben er een gevonden. Een man uit het muziekveld: hoboïst Dirk Proost. Woensdag 11 maart zit hij in Music Matters.
©Bart De Vos

Dirk Proost

Hij heeft daarnaast zo’n grote passie voor hedendaagse muziek dat hij niet alleen zijn leerlingen in de muziekacademie van Lier aanstookt maar ook bedrijfsmedewerkers en achtergestelde groepen met kansarmen, vluchtelingen en gevangenen. Dat doet hij vooral met de multidisciplinaire projecten MULTICOLORS en IN/OUT, Escape through Art.

In dit laatste project richt hij zich vooral op gedetineerden. Binnen de gevangenismuren worden creatieve projecten opgezet en gefilmd. Dit materiaal gaat ‘voor verwerking’ naar het labo van de academie van Lier en het conservatorium van Antwerpen. Met de resultaten wordt een nieuwe voorstelling gemaakt waarin alle medewerkers hetzij live, hetzij via video participeren.

Dirk Proost werd in de zomer van 2019 uitgenodigd door The Royal College of Music (Londen) om zijn methodiek toe te lichten. Gevangenissen in Amerika, Noorwegen, België en Engeland participeerden hierbij. Ook sprak hij tijdens internationale conferenties zoals in Porto en Helsinki.

Zoek het kind in mij en vind de kunstenaar.
Dirk Proost

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.