Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 11 december in Klara Live? We zetten het hier op een rij.
Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach

Maandag 11 december

Op zondag 24 september 2017 speelde het London Symphony Orchestra in de Barbican Hall de drie grote balletten van Igor Stravinsky: De Vuurvogel, Petroesjka en Le Sacre du printemps. Het publiek was razend enthousiast: men krijgt zelden de kans deze drie monumentale, veel besproken werken uit het begin van de 20ste eeuw op één avond te horen, héérlijk!

Dinsdag 12 december

Bachs eerste Kerstmis in Leipzig, dat was een grote verantwoordelijkheid. Als nieuwe Thomascantor pakte hij uit met zijn meest indrukwekkende muziek tot dan toe. Straf, want zeven maanden lang had hij al elke week een nieuwe cantate geschreven en uitgevoerd, soms zelfs twee. En juist met kerst moest hij zich bewijzen in een stad die sinds de recente sluiting van het operahuis op haar muzikale honger bleef zitten. Het Magnificat biedt dan ook groots drama op compacte schaal, zeker in Bachs late versie met feestelijke trompetten.
Aan de zangers en musici van Vox Luminis om op hun beurt indruk te maken. Zij maken de kerstsfeer compleet met een Magnificat-zetting van Kuhnau, een werk dat Bach ongetwijfeld ook heeft gedirigeerd. Uit Zuid-Duitsland klinkt dan nog een cantate van Pachelbel, nu vooral bekend van zijn Canon, maar in zijn eigen tijd geroemd als organist. Zonder dirigent kruipt Vox Luminis vanavond nog dieper in de muziek.
Deze opname werd op 2 december gemaakt in het Concertgebouw in Brugge. En bekijk onderaan deze pagina zeker het 'Iedereen Klassiek'-filmpje van Sander De Keere over het Magnificat van Bach.

Woensdag 13 december

Eenvoud, charme en humor: dat zijn de ingrediënten van Rossini’s Péchés de vieillesse. De oude Rossini vond er een tweede adem mee, en de Italiaanse mezzosopraan Anna Bonitatibus wijdde er een heerlijk recital aan in de Munt, samen met pianist Marco Marzocchi. Onlangs schitterde Bonitatibus nog in de Munt in Mozarts Lucio Silla. Ze is thuis in een uiterst divers repertoire, van Italiaanse barok en belcanto tot de Franse grand opéra. Naast haar operacarrière wijdt de antidiva zich aan de herontdekking en promotie van vergeten repertoire, o.m. van Rossini.
Een opname van 23 oktober jl in de Munt.

Donderdag 14 december

Klara Live laat u vanavond kennismaken met twee monumenten uit het 20ste eeuwse repertoire voor koor en orkest: het Requiem van György Ligeti en de Psalmus Hungaricus van Zoltan Kodaly. Ligeti schreef zijn Requiem in de periode 1963-1965. Hij verbleef toen in Wenen, nadat hij in 1956 gevlucht was voor de Hongaarse opstand. Ligeti baseerde zich voor dit Requiem op de schriftuur van polyfonisten als Johannes Ockeghem, wat bij hem resulteert in constant van kleur veranderde klankwolken : magisch en betoverend. Zoltan Kodaly schreef zijn Psalmus Hungaricus (tenor, koor en orkest) in 1923 ter gelegenheid van de hereniging van Boeda, Pest en Obuda. Het is een werk met een grote emotionele kracht, geworteld in Hongaarse tradities. Uitvoerders zijn het Nationaal Orkest van Belgiê onder leiding van Stanislav Kochanovsky, het Nationaal Koor van Hongarije en een reeks solisten waaronder we tenor Szabolcs Brickner herkennen : hij won in 2008 de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang.
Dit concert werd op 10 november opgenomen in Bozar.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.