Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 8 januari in Klara Live? We zetten het hier op een rij.
Felix Mendelssohn-Bartholdy

Felix Mendelssohn-Bartholdy

Maandag 8 januari

Vorige maand was de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen samen met haar Estse dirigent Paavo Järvi te gast in Bozar. Op het programma stond de Vierde Symfonie van Franz Schubert – de meest ‘ernstige’ van zijn jonge symfonieën - en de Egmontouverture van Ludwig Van Beethoven. Tussen beide klassiekers was het pittige Concerto voor piano, trompet en strijkers van Dmitri Sjostakovitsj te beluisteren. Solisten in dit werk waren Boris Giltburg, dit jaar “special guest” in Bozar, en de Belgische toptrompettist Jeroen Berwaerts. Een prachtig concert, dat we met plezier voor u opnamen !

Dinsdag 9 januari

Klara Live is vanavond rechtstreeks mee te maken vanuit de Jezuïetenkerk in Lier. Het Vlaams Radio Koor brengt daar samen met Trio Zadig een programma dat volledig gewijd is aan één componist: Felix Mendelssohn-Bartholdy. Koor, solisten en dirigent Hervé Niquet zorgden samen voor een boeiend programma waarin koormuziek en kamermuziek elkaar afwisselen èn aanvullen. Dat Mendelssohn een mateloze bewondering had voor het werk van J.S. Bach is bekend, ook in het repertoire van vanavond komt dat tot uiting. Nicole Van Opstal praat met dirigent Hervé Niquet en met de solisten van het Trio Zadig.

Woensdag 10 januari

Het Symfonieorkest Vlaanderen brengt vanavond werk van Rachmaninov, Beethoven en een creatie van Fulco Ottervanger. We starten duister, met Sergei Rachmaninovs interpretatie van Arnold Böcklins schilderij Die Toteninsel uit 1880. De componist weet in The Isle of the Death het raadselachtige karakter van het schilderij perfect te vatten. Toch haalt de dood eindelijk bakzeil bij Böcklin: in 1888 legt hij Die Lebensinsel vast op doek. Fulco Ottervanger – Gents stadscomponist – rook zijn kans voor een tegenhanger van Rachmaninovs werk. Met The Isle of Life celebreert hij het levenseiland als een baken van hoop in een barre wereld. Ottervanger brengt zijn kompanen van het avontuurlijke trio De Beren Gieren mee voor een feest van klassiek en hedendaags. Ook Beethoven schaart zich aan de kant van het ‘leven’ met Prometheus, zijn enige grootschalige ballet.

Het symfonieorkest Vlaanderen staat onder leiding van Jan Latham-Koenig

Donderdag 11 januari

Antonin Dvorak staat centraal in deze Klara Live, met een concert door het Jerusalem Quartet in Flagey. Dat gerenommeerde strijkkwartet vierde vorig jaar zijn twintigste verjaardag, en is artist in residence in Flagey. Het concert kadert in het Music Chapel Festival, dat afgelopen maand in Flagey plaatsvond met artiesten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Vandaar de uitbreiding van het Jerusalem Quartet met twee grootmeesters van de Kapel: cellist Gary Hoffman en altviolist Miguel da Silva. Zij spelen samen het sextet van Dvorak in het tweede deel van dit concert.
Geniet van de schaamteloos romantische melodieën en de pittige ritmiek in Dvoraks werken, vaak geïnspireerd door de Boheemse volksmuziek.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.