Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Dit zijn de concerten die Klara Live in de week van 12 februari 2018 voor u selecteerde.
Barenboim-Maene piano

Barenboim-Maene piano

Maandag 12 februari

Levende legende Daniel Barenboim is naast een gevierd dirigent ook een uitmuntend pianist. Voor zijn nieuwe recital bij BOZAR nam de muzikant voor de eerste keer in België zijn Barenboim-Maene mee: een gloednieuw instrument dat de gevoeligheid en kracht van de moderne piano verzoent met de rijke klankkleur van de pianoforte. “Het ideale instrument om de innig poëtische en hoogst oprechte wereld van Claude Debussy te verklanken”, volgens Barenboim. Om het met de woorden van de componist zelf te zeggen: “Het geluid van de zee, de aanblik van de horizon, het ruisen van de bladeren door de wind laten talrijke indrukken na. En plots, zonder dat we er de geringste vat op hebben, komt zo’n herinnering weer boven en spreekt ze ons toe in de taal van de muziek.” Met dit recital ging het Debussy-jaar 2018 in Bozar van start, honderd jaar na het overlijden van de componist.

Dinsdag 13 februari

Hugh Wolff, vaste dirigent van het Belgian National Orchestra, houdt van avontuurlijke maar goed doordachte programma’s. Dat Debussy 100 jaar geleden overleed was een aanleiding om Debussy’s meesterwerk La Mer op de affiche te zetten en vervolgens een rondje mindmapping te doen. Frank Bridge componeerde The Sea in hetzelfde Zuid-Engelse kuststadje als waar Debussy La Mer schreef, 10 jaar later maar in een traditioneler idioom. De storm waar het stuk mee afsluit deed Wolff denken aan de wervelende ouverture van de opera “The Tempest” van de Thomas Adès. En het vioolconcerto van Sibelius waarvoor violiste Esther Yoo uitgenodigd werd, werd dan weer in net hetzelfde jaar geschreven als La Mer.

Woensdag 14 februari

Spectra en het Duitse notabu.ensemble, twee ensembles die specialiseren in muziek van deze tijd, sloegen de handen in elkaar voor een concert met enkele mijlpalen uit de 20ste eeuwse muziekgeschiedenis. Op het programma werk van Steve Reich, Terry Riley en het prachtige concerto voor viool en orkest van György Ligeti. Solist in dit hoogst veelzijdige en verrassende concerto uit begin jaren 90 is Barnabas Kelemen.

Donderdag 15 februari

In deze Klara Live staat de muziek van Mozart en Beethoven centraal. De Nederlandse topvioliste Janine Jansen speelt het derde vioolconcerto van Mozart. Zij is een muzikante pur sang, bekend om haar intense en integere spel. Jansen houdt van de transparante klank van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Ideaal dus voor dit concertprogramma met solist en orkest onder leiding van Florian Donderer, opgenomen door onze Duitse EBU-collega’s op het Rheingau Musik Festival.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.