Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Dit zijn de concerten die de ploeg van Klara Live in de week van 5 maart voor u selecteerde. Vanaf vrijdag kan u dan het Klarafestival op de voet volgen in Klara Live - Klarafestival.
Antonin Dvorak

Antonin Dvorak

Maandag 5 maart

Al in 1875 en 1876, nadat hij de Messa da Requiem van Verdi en Ein deutsches Requiem van Brahms had gehoord, was Dvorak geïnspireerd om zelf iets in die richting uit te proberen. Dvorak begon met de compositie van zijn Requiem op nieuwjaarsdag 1890, voltooide de partituur 10 maanden later, op 31 oktober, en dirigeerde zelf de wereldpremière in Birmingham op 9 oktober 1891.
Het is een werk dat krachtig een breed spectrum van menselijke emoties uitdrukt, met prachtige vocale partijen die de inhoud van de tekst nauwgezet volgen en die overduidelijk een universele, eerder dan een nationale aantrekkingskracht hebben, hoewel Dvorak vooral met ‘nationalistische’ muziek geassocieerd wordt.

Dinsdag 6 maart

Pianovirtuoos Yuja Wang te gast in het Weense Konzerthaus met werk vaqn haar geliefde componist Frédéric Chopin. Van hem speelt ze de 24 Préludes opus 28 en verder brengt ze werk van Brahms, Scriabin en Prokofiev.

Woensdag 7 maart

Musici, kenners en liefhebbers blijven gefascineerd over de magie van het strijkkwartet. Het Duitse Mandelring Quartet staat dit jaar 35 jaar op de planken. Daarmee treden ze in de traditie van de allergrootste strijkkwartetten. Het kwartet bestaat nog steeds uit twee broers en hun zus, samen met altviolist Andreas Willwohl. Ze hebben overal ter wereld gemusiceerd, organiseren een eigen concertreeks in de Berliner Philharmonie en een eigen festival. Vorige zomer waren ze te gast op de Oostenrijkse Schubertiade, samen met contrabassist Alois Posch en pianist Marc- André Hamelin. Daar speelden ze bekende strijkkwartetten van Mozart en Beethoven en het Forellenkwintet van Franz Schubert. 

Donderdag 8 maart

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag schenk Klara Live vanavond aandacht aan twee vrouwelijke hedendaagse componisten: Annelies Van Parys en de Finse Kaija Saariaho.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.