Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Klara Live deze week rechtstreeks vanuit het Concertgebouw met Anima Eterna Brugge, en verder ondermeer prachtige eigen opnames met werk van Stravinsky, Bartok, François Couperin en Annelies Van Parys.
Festival 20/21 Leuven

Festival 20/21 Leuven

Maandag 15 oktober


Het openingsconcert van het Festival 20/21 op 24 september in Leuven stond helemaal in het teken van de piano en het slagwerk. Twee pianisten -Thomas Dieltjens en Piet Kuijken- en twee percussionisten -Tom De Cock en Titus Franken- openden het Festival onder de titel "The dance of the earth" met twee meesterwerken uit de 20ste eeuw. Van Bela Bartok werd de sonate voor 2 piano's en percussie (1937) uitgevoerd. Daarna volgde een zeer interessante vertolking van Le Sacre du printemps, in een arrangement voor 2 piano's door Igor Stravinsky zelf, aangevuld met de percussie-instrumenten uit de symfonische versie. Het werd een indrukwekkend concert!

Dinsdag 16 oktober


Annelies Van Parys is dit seizoen ‘composer in residence’ in het Brugse Concertgebouw. De start van deze residentie werd afgelopen woensdag gegeven met een concert van Oxalys. Op het programma ouder werk van Van Parys: het harptrio en bewerkingen die zij maakte van de Chants d’Auvergne (Joseph Canteloube) en de Prélude à l’après-midi d’un faune (Claude Debussy). Er was ook werk van haar leermeester Luc Brewaeys te horen: ‘Eppur si muove’ uit 2014. Eppur si muove, of ‘en toch beweegt ze!’ : dat waren de woorden die Galilei uitsprak toen hij door de kerk gedwongen wordt zijn claim dat de aarde rond de zon draait in te trekken. Een metafoor voor Brewaeys' zoektocht naar beweging in klankkleur.

Woensdag 17 oktober


Couperins "Leçons des ténèbres" behoren met hun verfijning en sensualiteit tot de absolute hoogtepunten van de religieuze muziek. Destijds werden ze gezongen tijdens de Goede Week: het uitvoeren van deze Leçons in het klooster van Longchamp was toen telkens een mondaine aangelegenheid, waar de beau monde naartoe kwam om elkaar ontmoeten. Vandaag kan deze prachtige muziek om het even wanneer gesmaakt worden, en bij Le Caravansérail met klavecinist Bertrand Cuiller en sopranen Maïlys de Villoutreys en Rachel Redmond is ze in de goede handen.


Donderdag 18 oktober


Vanavond een concert met celliste Sol Gabetta en de Kammerphilharmonie Bremen o.l.v. Paavo Järvi.
Het mondaine kuuroord Bad Kissingen in Zuid-Duitsland is de gedroomde locatie voor een stemmig muziekfestival. De Kammerphilharmonie Bremen verzorgde het openingsconcert van de afgelopen Kissinger Sommer, samen met celliste Sol Gabetta. Die koos voor een programma vol melancholie, met het celloconcerto van Edward Elgar en een prachtig bisnummer van Tsjaikovski. De typisch Weense mix van vrolijkheid en tegelijk een snuifje weemoedigheid van Schuberts ouverture Rosamunde en de sublieme vierde symfonie van Johannes Brahms vullen het programma van dit concert perfect aan.


Vrijdag 19 oktober


Anima Eterna Brugge focust voor dit concert op een aantal werken die Mozart als twintiger schreef: twee symfonieën en het unieke fagotconcerto. In de pauze praat Lut Van der Eycken met soliste Jane Gower en met dirigent Jos van Immerseel. Klara Live rechtstreeks vanuit het Concertgebouw in Brugge.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.