Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week in Klara Live o.a. Scherzi Musicali en het Concertgebouworkest

Deze week in Klara Live o.a. Scherzi Musicali en het ConcertgebouworkestKlassieke muziek

Vijf concertavonden in Klara Live in de week van 7 januari 2019: van het intieme Scherzi Musicali tot het grandioze Concertgebouworkest onder leiding van Herbert Blomstedt.
Nicolas Achten

Nicolas Achten

Maandag 7 januari

Firenze circa 1600, dat is het decor waarin het ensemble Scherzi musicali zich thuis voelt. De zoektocht naar een dynamische vorm waarin theater, taal en muziek versmelten brengt componisten als Giulio Caccini en Jacopo Peri bij de mythe van Orfeo en Euridice die ze beide op muziek zetten. Nicolas Achten omringt zich met Deborah Cachet en Pieter De Moor, twee andere jonge Vlaamse zangers, voor een intiem concert, in januari vorig jaar opgenomen in Madrid.

Dinsdag 8 januari

Violist Julian Rachlin is een van die wonderboys uit de muziekwereld. Op zijn dertiende won hij de Eurovisiewedstrijd Young Musician of the Year, waarna een topcarrière als solist met de grote wereldorkesten volgde. Meer dan dertig jaar later is hij nog steeds een topviolist, al dirigeert hij nu ook vaak. Kamermuziek heeft altijd een bijzondere plek ingenomen in zijn activiteiten. Tijdens het beroemde Tsjechische muziekfestival ‘Praagse lente’ in 2018 was hij artist in residence. Daar speelde hij met zijn muzikale vrienden pianokwartetten van Dvorak en Brahms.
Een EBU-concert, opgenomen op 21 mei 2018 in de Dvorak hal in Praag.

Woensdag 9 januari

Op 8 juni van vorig jaar speelde het Bulgaars Nationaal Radio Symfonie Orkest o.l.v. Konstantin Llievski een hoogromantisch concert: op de affiche stonden Bruckner, Strauss en Mahler. Na een minder bekende, maar mooie prelude van Anton Bruckner bracht solist Ivan Danko samen met het orkest het prachtige hoboconcerto van Richard Strauss. Na de pauze weerklonk de 4de symfonie van Gustav Mahler, met als sopraan Svetlina Stoyanova.

Donderdag 10 januari

De Amerikaanse pianist Yefim Bronfman speelde met de grootste orkesten en dirigenten ter wereld, en is ook een befaamd recitalpianist. In de maand maart van vorig jaar bracht hij in Flagey een gevariëerd programma met Schumann, Debussy en Schubert. Bronfman is een musicus met een lange staat van dienst, en iemand die nooit de behoefte heeft gevoeld zichzelf op de voorgrond te plaatsen: hij wil niet dat de aandacht op de uitvoerder gevestigd wordt, en zei ooit dat hij er eigenlijk van droomt achter een gordijn te spelen, zodat het publiek de uitvoerder vergeet en zich concentreert op de muziek. Als u vanavond op Klara afstemt zal dat alvast geen probleem zijn!
28 maart KLF studio 4 Flagey

Vrijdag 11 januari

Het Amsterdamse Concertgebouworkest treedt vanavond op in Bozar met als dirigent een legende van formaat: de 91-jarige Zweed Herbert Blomstedt. Zijn opnames van Scandinavisch repertoire, onder andere de symfonieën van Sibelius met het San Francisco Symmphony Orchestra, zijn allang referenties, en daarnaast heeft hij een zeer uitgebreid repertoire met vooral 19de eeuwse romantische muziek. Vanavond in Bozar dirigeert hij de 3de symfonie van Felix Mendelssohn en de 1ste symfonie van Johannes Brahms. Als Scandinavische smaakmaker is er het intermezzo uit Sangen van Karl Wilhelm Stenhammar. Klara Live zendt rechtstreeks uit; uw gastvrouw is Nicole Van Opstal.
Klik hier voor meer informatie over deze uitzending

Zaterdag 12 januari

En ook op zaterdag 12 januari trekken we naar Bozar. En daar staat de hele equipe van Klara Live weer klaar om u een prachtig concert aan te bieden met de winnaar van de Koningin Elisabeth Wedstrijd piano 2013, Boris Giltburg. Giltburg brengt het zelden gespeelde 4de pianoconcerto van Rachmaninov. De componist verbleef tijdens het componeren van dit werk in Amerika, nadat hij in 1917 zijn thuisland ontvlucht was. Uw gastvrouw vanavond is Lut Van der Eycken.
Klik hier voor meer informatie over deze uitzending

Klara Live, van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar met het Amsterdamse Concertgebouworkest, op vrijdag 11 januari 2019, van 20 tot 22.15 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar met Boris Giltburg, en het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Nicholas Collon, op zaterdag 12 januari 2019, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.