Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Rechtstreeks in Klara Live: het Concertgebouworkest onder leiding van Herbert Blomstedt

Rechtstreeks in Klara Live: het Concertgebouworkest onder leiding van Herbert BlomstedtKlassieke muziek

91-jarige Herbert Blomstedt aan het hoofd van het Concertgebouworkest: vrijdagavond 11 januari 2019 rechtstreeks in Klara Live
Herbert Blomstedt

Herbert Blomstedt

Zijn debuutconcert gaf deze leerling van Igor Markevich en Leonard Bernstein op 3 februari 1954 aan het hoofd van de Stockholm Philharmonic. Dat is vandaag zomaar eventjes 65 jaar geleden, een carrière die weinigen hem ooit zullen nadoen. Vrijdagavond staat hij in Bozar voor het Amsterdamse Concertgebouworkest, een toporkest dat hij de voorbije decennia al zo’n 70 keer dirigeerde. Een orkest waar hij van houdt: ‘Ik bewonder het Concertgebouworkest al heel lang en heb veel historische opnames met Willem Mengelberg beluisterd. Voor de klank van dit orkest is de ruimte waarin gewerkt wordt zeer bepalend. Het is uniek dat het orkest alle repetities in de eigen concertzaal houdt”. Blomstedt is vandaag nog steeds heel actief als dirigent. Hij zou niet anders willen : “Als ik voor die prachtige orkesten sta, is het als thuiskomen voor mij, thuiskomen bij mijn muziekfamilie. Het zijn prachtige musici die allemaal zo goed spelen als ze kunnen (…) Het is ons vak om elke keer iets nieuws te creëren. Het resultaat hangt af van het karakter van de musici, de stemming op dat moment, van de dirigent en van het publiek. Het leven beïnvloedt de muziek. Iedereen is anders, elk moment is anders”.
Een spannende vrijdagavond in Klara Live: rechtstreeks vanuit Bozar, Herbert Blomstedt aan het hoofd van het Concertgebouworkest in muziek van Mendelssohn (3de symfonie), Stenhammar (Intermezzo uit Sangen) en de Johannes Brahms (1ste symfonie).

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.