Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Deze week zes 'Klara Live'-avonden met meesterlijk repertoire.

Deze week zes 'Klara Live'-avonden met meesterlijk repertoire.Klassieke muziek

In de week van 14 januari 2019 krijgt u 6 afleveringen van Klara Live voorgeschoteld. Met op zaterdag 19 januari een rechtstreekse uitzending vanuit het Concertgebouw Brugge waar het slotweekend aangebroken is van het jaarlijkse Bachfestijn: de Bachacademie.
Christoph Prégardien

Christoph Prégardien

Maandag 14 januari

Vanavond in Klara Live: een liedrecital van tenor Christoph Prégardien en zijn vaste pianist Michael Gees. De concertavond is opgebouwd uit een selectie van Duitse liederen rond het thema ‘Leven en Dood’, een geliefd thema van de Duitse romantische dichters en componisten, die er verlangen, angst, rust en hoop in verklankten. U hoort werk van o.m. Bach, Schubert, Wolf, Mendelssohn en Mahler. Tenor Christoph Prégardien maakte eerst naam in de wereld van de oude muziek, o.a. als fenomenale evangelist in de passies van Bach. Daarna ontpopte hij zich tot een van de beste liedzangers, vooral van Schubert. Zijn interpretatie, inleving en dictie van liederen van Schubert en tijdgenoten maken van hem één grootste vertolkers van onze tijd. 
Een EBU-opname van de Schwetzinger Festspiele , gemaakt op 28 april 2018.

Dinsdag 15 januari

"An evening of concertante Music", zo stond het concert van vanavond aangekondigd op de affiche in de Concerthal van de Opera van Tokyo. Op het programma concertante muziek voor blazers en orkest uit de tweede helft van de 18de eeuw. Naast Pleyel, Danzi en Devienne hoort u ook hét genie van dit repertoire: Wolfgang Amadeus Mozart. Topmusici als Emmanuel Pahud en Paul Meyer zorgden voor virtuoze solo’s.

Woensdag 16 januari

Dirigent Alain Altinoglu werkt met het Muntorkest aan een reeks concerten met de integrale van de Beethovensymfonieën. Vandaag staan Symfonie 1 en 3, de Eroïca, op het programma. De Eerste sluit nog aan bij het klassieke ideaal van Mozart en Haydn, maar toont ook al een zekere afstand van het symfonische genre, onder meer in het openingsakkoord. De Derde Symfonie, de Sinfonia Eroica, is in toon en omvang een scharnierwerk zonder weerga. De trombone zet niet alleen de heroïek en de treurmars van deze Derde Symfonie kracht bij, het is ook het solo-instrument waarvoor Richard Dubugnon zijn opdrachtwerk schreef, meteen het derde werk op het programma vanavond. De titel ervan verwijst naar de historische figuur aan wie Beethoven aanvankelijk zijn Eroica opdroeg.
Deze Muntproductie werd in Bozar opgenomen op 25 november 2018.

Donderdag 17 januari

De leden van het Danish String kennen elkaar al van hun tienerjaren, toen ze les kregen aan The Royal Danish Academy of Music. Het kwartet was nooit een carrièreproject, maar een spel onder vrienden. Ze willen flexibele musici zijn, die zowel het grote kwartetrepertorie spelen als bekende Scandinavische volksmuziek - een traditie die nog steeds levendig is in het noorden. In Klara Live vanavond brengen ze het Zonnekwartet van Joseph Haydn en het eerste Razumovskykwartet van Beethoven. Twee mijlpalen uit de kwartetliteratuur dus, aangevuld met een ruime keuze aan Deense en Zweedse volksmuziek, die ze zelf bewerkten voor strijkkwartet.

Vrijdag 18 januari

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dirigent Lahav Shani, en celliste Alisa Weilerstein waren in november vorig jaar te gast in het Brugse Concertgebouw. Weilerstein bracht er het niet zo vaak gespeelde celloconcerto van Robert Schumann, en na de pauze kon het publiek genieten van de "grote" 9de symfonie van Franz Schubert. Klara was er bij en maakte een opname van het concert.

Zaterdag 19 januari

Klara Live rechtstreeks vanuit het Concertgebouw Brugge waar het slotweekend aangebroken is van het jaarlijkse Bachfestijn: de Bachacademie. De Akademie für Alte Musik Berlin is er te gast met Bachs concerti voor drie en vier klavecimbels - eerder zeldzaam in concert te horen - en verder verrassen ze met twee suites in Franse stijl van een andere telg uit de grote Bach familie, Johann Sebastians neef Johann Bernhard. In zo'n wijdvertakte familie is het niet altijd een zekerheid dat je elkaar kent maar in dit geval zat het goed: ze waren hun leven lang bevriend, peter van elkaars zonen en Johann Sebastian voerde Johann Bernhards suites ook uit met zijn orkest.

Klara Live, van maandag 14 tot en met vrijdag 18 januari 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit het Concertgebouw Brugge tijdens het slotweekend van het jaarlijkse Bachfestijn: de Bachacademie, op zaterdag 19 januari 2019, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.