Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 6 november in Klara Live? We zetten het hier op een rij.
Affiche Transit Festival

Transit Festival

Maandag 6 november

Nikolai Lugansky in de Tsjaikovsky Concertzaal van zijn thuisstad Moskou met een programma waarin hij zijn grote veelzijdigheid toont : hij speelt werk van Sergei Rachmaninov, Ludwig Van Beethoven, Franz Schubert èn Isaac Albeniz.

Dinsdag 7 november

Hoogtepunten uit de recentste editie van het Transit-festival in Leuven. Dat bood dit jaar opnieuw een boel nieuwe ontdekkingen. Zowel bij de uitvoerders, met de New Yorkers van Yarn/Wire en de Berlijns-Ijslandse branie van Ensemble Adapter, als bij de componisten: Nicole Lizée, Heleen Van Haegenborgh, Christopher Trapani, Aaron Einbond, Ann Cleare, Sarah Nemtsov of Simon Løffler. Een jonge bende met torenhoge kwaliteit, durf en nieuwe ideeën. Op 20, 21 en 22 oktober kon u zo ontdekken waarom een TL-lamp een muziekinstrument is (Løffler), hoe een experimenteel filmscript een compositie kan worden (Van Haegenborgh), hoe de stem zowel vertrouwd als totaal ‘weird’ kan zijn (Walshe), en hoe vier gitaren als een sculptuur een ruimte inpalmen (Zwerm). En als dat wat veel werd, konden we gaan uithijgen bij Huba de Graaffs Pornopera, het ‘Late Night Concert’.

Woensdag 8 november

Op 15 september trad het National Belgian Orchestra voor het eerst op onder zijn nieuwe, Engelse, naam en met zijn nieuwe chef-dirigent, de Amerikaan Hugh Wolff. Het programma was bijzonder : met dit concert werd immers het monumentale orgel van BOZAR ingehuldigd. Bij zo’n feestelijke inhuldiging hoort uiteraard creatie van nieuw werk : Benoit Mernier schreef speciaal voor het nieuwe orgel een concerto. Solist in dit concerto is Olivier Latry. Er was die avond nog een grote Franse solist te beluisteren : Pierre-Laurent Aimard vertolkte samen met het Belgian National Orchestra het Concerto voor de linkerhand van Maurice Ravel.

Donderdag 9 november

Ook vandaag wijdt Klara Live aandacht aan de concerten die plaatsvonden tijdens het orgelfestival “Inorguration’ in Bozar, afgelopen september. En ook vandaag staat er een creatie van Benoit Mernier op het programma: voor het jongerenkoor van de Munt, La Choraline, en het orkest schreef hij een werk op tekst van de Amerikaanse Emily Dickinson. Hij koos zeven gedichten die verwijzen naar “de natuur en het sacrale” en die door hun enigmatische eenvoud bijzonder aantrekkelijk zijn. Verder op dit concert werk voor orgel van Poulenc en Samuel Barber, en om het concert te openen de wondermooie Nocturnes van Claude Debussy

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.