Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op vrijdag rechtstreeks vanuit Amuz in Antwerpen

Klara Live op vrijdag rechtstreeks vanuit Amuz in AntwerpenKlassieke muziek

In de week van 7 oktober 2019 krijgt u in Klara Live ondermeer een Rusissche pianovirtuoos in Flagey, een 18de eeuwse hit in Amuz, en het inauguratieconcert van de nieuwe chefdirigent van de Berliner.
© Tine Claerhout / De Munt

Alain Altinoglu

Maandag 7 oktober

Enkele malen per jaar treedt het Symfonieorkest van de Munt in het voetlicht. In de marge van de opera Macbeth Underworld openden ze dit concert met een ander werk van Pascal Dusapin, Uncut, solo N°7 voor orkest. Nelson Goerner was de solist in het overbekende maar daarom niet minder mooie eerste pianoconcerto van Tsjaikovski. Na de pauze gaf Alain Altinoglu alle ruimte aan zijn orkest in het symfonische gedicht Ein Heldenleben van Richard Strauss. Een concert van 3 september jl in Bozar.

Dinsdag 8 oktober

Het Scottish Chamber Orchestra is een van de beste kamerorkesten ter wereld. Het orkest voelt zich even goed thuis in muziek van Mozart als in hedendaagse repertoire. Dat demonstreren ze in dit concert opgenomen op het Mozartfest in het Duitse Würzburg. Violiste Alina Pogostkina is soliste in het derde en vijfde vioolconcerto van Mozart. Het orkest combineert Mozart met 'Within her Arms' van de Britse componiste Anna Clyne. Zij schreef dit werk als hommage aan haar moeder. Concertmeester Benjamin Marquise Gilmore leidt het geheel. Een EBU-concert, opgenomen op 28 mei 2019.

Woensdag 9 oktober

Vanavond kunt u het inauguratieconcert beluisteren van Kirill Petrenko als chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker. Het concert vond plaats op 23 augustus in de Philharmonie van Berlijn. Petrenko koos voor de Lulu-suite van Alban Berg, met de Duitse sopraan Marlis Petersen in de rol van Lulu, en de 9e symfonie van Ludwig Van Beethoven. Hierin horen we naast de Berliner Philharmoniker ook het Rundfunkchor Berlin en de solisten Marlis Petersen, sopraan; Elisabeth Kulman, mezzosopraan; Benjamin Bruns, tenor en Kwangchul Youn, bas.

Donderdag 10 oktober

Liefhebbers van virtuoos, krachtig pianospel komen ruimschoots aan hun trekken bij de Russische pianist Denis Matsuev. Hij brengt een recital met Tsjaikovsky, Rachmaninov en Liszt. Matsuev in een paar woorden: hij is winnaar van de Tsjaikovskywedstrijd 1998, heeft sinds decennia een drukke wereldcarrière, is artistiek leider van verschillende festivals èn een belangrijke stem in de Russische cultuurwereld vandaag. Op 28 september was hij te gast in Flagey, en Klara was erbij.

Vrijdag 11 oktober

De Napolitaanse componist Niccolò Jommelli bracht in de jaren 1750 de Italiaanse barokmuziek naar Duitsland. Zijn elegante maar aangrijpende Requiemmis zou een hit worden in heel Europa. Jommelli verenigt op meesterlijke wijze het barokke contrapunt met het vroegklassieke streven naar transparantie. Peter van Heyghen, dirigent van Il Gardellino, vertelt voor het concert hoe Jommelli's muziek herontdekt werd. Luister naar Jommelli's Requiem op Klara, rechtstreeks vanuit Amuz in Antwerpen.

Zaterdag 12 oktober

I Masnadieri van Giuseppe Verdi, een opname gemaakt op 18 juni in de Scala van Milaan.

  • Klara Live, van maandag 7 oktober 2019 tot en met zaterdag 12 oktober 2019. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Op vrijdag 11 oktober loopt Klara Live door tot 22.10 uur. Dat heeft uiteraard alles te maken met de rechtstreekse uitzending vanuit Amuz.
  • Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.