Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 13 november in Klara Live? We zetten het hier op een rij.
Daniel Barenboim

Daniel Barenboim

Maandag 13 november

Het Antwerp Symphony Orchestra presenteert vanavond een ambitieus en spannend Russisch programma. “Het betoverd Meer” van Anton Liadov verbeeldt volgens de componist “dode natuur, koud, boos, maar fantastisch – zoals in een sprookje”. De derde symfonie van Sergei Rachmaninov ging in première op 6 november 1936; Leopold Stokowski dirigeerde het Philadelphia Orchestra. Ze wordt veel minder gespeeld dan de tweede, hoewel de componist zelf ze tot zijn beste werken rekende. Het concert eindigt vurig met Prometheus van Alexander Scriabin : een partituur voor piano, orkest en lichtklavier.

Dinsdag 14 november

Daan Vandewalle wijdde tijdens het afgelopen Novecento festival een volledig recital aan de verrassend veelzijdige muziek van Ervin Schulhoff. Musicoloog Pieter Bergé, die mee aan de basis lag van het concert, licht het programma toe. Invloeden van de nieuwe muziek uit die tijd, maar ook van de jazz en uit de amusementssfeer, het is allemaal te beluisteren in dit originele Schulhoff-concert. 

Woensdag 15 november

Vandaag wordt de 75ste verjaardag van de Argentijns-Israëlische pianist en dirigent Daniel Barenboim gevierd. Daarom vanavond in Klara Live het openingsconcert van de Pierre Boulez zaal die Barenboim liet bouwen in Berlijn. De kamermuziekzaal in de vorm van een vingerafdruk en in de schoot van de Barenboim-Said Akademie wil “Muziek voor het denkende oor” bieden, met veel (hedendaagse) klassieke muziek maar ook jazzconcerten met daarbovenop ook de ambitie om hèt Westers centrum voor Arabische muziek te worden. In de zaal huist het Pierre Boulez Ensemble, bestaande uit musici uit Westen en uit het Oosten, net zoals in zijn West Eastern Divan Orchestra. We horen het in kleine bezetting samen met Daniel Barenboim aan de piano in het tweede pianokwartet van Mozart.

Donderdag 16 november

Op het jaarlijkse concert in de troonzaal van het koninklijk paleis klonk dit jaar vooral muziek uit het Amerika van de jaren 1920 tot 1950. Een periode van enorme migratie, met een smeltkroes van culturen en een geweldig bloeiende showbizz en jazzscène. Componisten Irving Berlin, Aaron Copland en Leonard Bernstein, allemaal afkomstig uit migrantenfamilies, maakten het helemaal in het beloofde land. Sopraan Hanne Roos, tenor Thomas Blondelle, het Quatuor Girard en saxofonist Fabrice Alleman en pianist Patrick Leterme stelden een programma samen met populaire Amerikaanse en Britse muziek uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Julie Van Bogaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel / Werner Trio / Katelijne Boon / Mark Janssens / Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.