Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live met o.a. rechtstreeks Kanon Pokajanen van Arvo Pärt vanuit Brugge

Klara Live met o.a. rechtstreeks Kanon Pokajanen van Arvo Pärt vanuit BruggeKlassieke muziek

Kanon Pokajanen van Arvo Pärt rechtstreeks vanuit het Concertgebouw, een creatie van Olli Mustonen geïnspireerd op de Kalevala, het Danish String Quartet met Scandinavische volksmuziek, Don Carlos vanuit de Vlaamse Opera èn enkele toporkesten: dat is Klara Live tijdens de week van 21 oktober 2019.
© Caroline Bittencourt

Danish String Quartet

Maandag 21 oktober

Het Danish String Quartet is een geliefde gast op internationale podia, niet alleen omwille van hun kwaliteit, maar ook omdat hun programmatie zo origineel is: zij combineren het grote repertoire met eigentijds werk èn met Scandinavische volksmuziek. Ook op 18 september in Flagey gingen ze op die manier te werk: Bach werd gecombineerd met Webern, het 3de strijkkwartet van Schnittke, en traditionals uit Noorwegen, Denemarken en de Faeröer eilanden.

Dinsdag 22 oktober

Het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam staat vanavond onder leiding van gastdirigent Tugan Sokhiev. Op het programma de Variaties op een thema van Haydn van Johannes Brahms, het altvioolconcerto van Bartok en de eerste symfonie, "winterdromen", van Peter Tsjaikovski. De soliste in het altvioolconcerto van Bartok - zijn laatste werk, geschreven in 1945 - is de Duitse Tabea Zimmermann. Het concert vond plaats in het Concertgebouw Amsterdam op 22 augustus.

Woensdag 23 oktober

De Tsjechische filharmonie inviteerde Franz Welser-Möst voor een concert in het Praagse Rudolfinum, hun thuishaven. Welser-Möst is momenteel muziekdirecteur van het Cleveland Orchestra. Op het programma de derde symfonie van Franz Schubert en de Sinfonia Domestica van Richard Strauss. Een ERU-concert van 26 juni 2019.

Donderdag 24 oktober

‘Het zijn de woorden en de vorm van de tekst die de muziek bepalen’, zegt Arvo Pärt. Voor zijn monumentale koorwerk Kanon Pokajanen vertrok hij van een hymne uit de oosters-orthodoxe dienst. Pärt smeedde de oude kerkteksten over boetedoening om tot een overpeinzing bij de 750ste verjaardag van de Dom in Keulen (1997). ‘Heb meelij’ en ‘Loof de Heer’ luiden de refreinen van het stuk, dat indruk maakt door eenvoud en strenge concentratie. De internationaal gerenommeerde dirigent Kaspars Putnins leidt Collegium Vocale Gent door dit prachtwerk. Klara live volgt het vanop de eerste rij, rechtstreeks vanuit het Concertgebouw Brugge.

Vrijdag 25 oktober

Op 9 oktober brachten Petteri Salomaa, bariton, Jan Michiels, piano en Justus Grimm, cello in de kamermuziekzaal van het Concertgebouw te Brugge de Belgische première van Taivaanvalot (De hemellichten) van de Finse componist en pianist Olli Mustonen. Taivaanvalot is een compositie-opdracht van Muziekgebouw Amsterdam en het Concertgebouw Brugge en is geïnspireerd op een verhaal uit de Kalevala, het Fins nationaal epos. Naast deze creatie stond er piano- en kamermuziek op het programma van de bekendste Finse componist, Jean Sibelius.

Zaterdag 26 oktober

Opera Vlaanderen opende dit seizoen met de opera Don Carlos van Giuseppe Verdi. Klara maakte deze opname op 28 september in de Opera te Antwerpen.

  • Klara Live, van maandag 21 oktober 2019 tot en met zaterdag 26 oktober 2019. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app
  • Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.