Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live deze week rechtstreeks vanuit deSingel met Mahler 2

Klara Live deze week rechtstreeks vanuit deSingel met Mahler 2Klassieke muziek

Een overzicht van de plannen van 'Klara Live' tijdens de week van maandag 4 november 2019, met o.a. een rechtstreekse uitzending vanuit deSingel met Mahler 2.
Portolaankaart - Jacobus Russus van Messina©VRT rr

Portolaankaart - Jacobus Russus van Mecsina

Maandag 4 november

Voor de uitvinding van het kompas maakten zeevaarders gebruik van portulaankaarten - gedetailleerde kaarten van kustlijnen - om te navigeren. De Franse componist Tristan Murail refereert naar deze kaarten in zijn werk 'Portulan' dat onlangs tijdens Festival 20/21 door Het Collectief gespeeld werd. Tegelijk is Portulan ook een kaart van zijn eigen leven: elk van de werken uit de cyclus verwijst naar een object, een plek, een reis, een leeservaring of een esthetische ervaring die een bijzonder belang voor hem heeft gehad. Een VRT-opname van 17 oktober.

Dinsdag 5 november

Na 50 jaar trouwe dienst als chef-dirigent neemt Zubin Mehta afscheid van "zijn" Israel Philharmonic Orchestra. Op het programma van zijn afscheidstournee stond, naast de grandioze Symphonie Fantastique van Hector Berlioz, het vioolconcerto van Mendelssohn met Gil Shaham en werk van de Hongaars-Israëlische violist en componist Ödön PARTOS. Deze EBU-opname werd gemaakt op 16 september in de Philharmonie te Berlijn.

Woensdag 6 november

Violiste Antje Weithaas en pianist Boris Kusnezow met een origineel recitalprogramma: de sonate van Witold Lutoslawski is een ontdekking, die van Mozart barst van levenslust. Ze breken ook een lans voor de (200)-jarige Clara Schumann met haar innige Drie Romances voor viool en piano. Eindigen doen ze met de prachtige tweede vioolsonate van Edvard Grieg. Een opname van begin juli vanuit de St-Marienkirche in Treuenbrietzen, een middeleeuws stadje iets ten zuiden van Berlijn. Een ERU-opname van 7 juli 2019.

Donderdag 7 november

Vorige maand organiseerde Flagey voor de tweede keer de Arvo Pärt Days, vijf dagen muziek gewijd aan verstilling, onthaasting en sacraliteit. Het openingsconcert ging door in het prachtige kader van de Terkamerenabdij. Op het programma van het Helsinki Chamber Choir stond, uiteraard, muziek van Arvo Pärt, maar ook van Einojuhani Rautavaara en Jean Sibelius. Een VRT-opname, gemaakt op 23 oktober in de Kerk van de Terkamerenabdij.

Vrijdag 8 november

Gustav Mahler was nog geen dertig toen hij de groots opgezette tweede symfonie met de titel 'Auferstehung' componeerde. Een grote orkestbezetting, twee solisten en een koor waren nodig om zijn ideeën over dood en verrijzenis diep en indringend in muziek uit te drukken. Het Belgian National Orchestra o.l.v. chef-dirigent Hugh Wolff bundelt zijn krachten met het Octopus Ensemble en Brussels Chamber Choir. Solisten zijn de Russische sopraan Sofia Fomina en de Amerikaanse mezzo én wereldster Michelle DeYoung. Klara Live zendt dit concert rechtstreeks uit vanuit deSingel.

Zaterdag 9 november

Een van de absolute hoogtepunten van de BBC Proms afgelopen zomer was het concert met de Bamberger Symphoniker onder de leiding van hun chef-dirigent, de Tsjech Jakub Hrusa. Het orkest bracht een Tsjechisch programma onder de noemer Bohemian Rhapsody met o.a. de volledige symfonische suite Ma Vlast van Bedrich Smetana. Voor de uitvoering van het vioolconcerto van Antonin Dvorak kregen ze het gezelschap van de Amerikaanse violist Joshua Bell. Het concert vond plaats in de Royal Albert Hall te Londen op 20 juli. Ook voor de Vlaamse concertmeester van het orkest, Bart Vandenbogaerde, was er een solistische rol weggelegd. Na de concertopname richten we de schijnwerpers op diverse kamerorkesten en kamermuziekensembles die ons land rijk is. Zo krijgen we Prima La Musica, I Fiamminghi, de Beethoven academie enz... te horen in werk van Haydn, Mozart, Wagner, Gounod en Suk.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.