Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Van de verstilde pianomuziek van Federico Mompou tot de onweerstaanbare charme van Jacques Offenbach: een nieuw jaar, met 6 aantrekkelijke Klara Live-concerten !
Federico Mompou©VRT rr

Federico Mompou

Maandag 6 januari

De Catalaan Federico Mompou is wereldberoemd geworden met zijn verstilde, sfeervolle pianomuziek. De Catalaanse pianist Josep Colom brengt de volledige cyclus Musica Callada, één van de meesterwerken van Mompou. De vier boeken van de Musica Callada bestaan uit 28 stukken, elk met een heel eigen karakter, maar in zijn geheel zorgt deze uitgepuurde muziek voor een rustig, contemplatief begin van het nieuwe jaar. Een ERU-opname van januari vorig jaar.

Dinsdag 7 januari

Wat was er 's avonds voor radio en tv bestond? Hausmusik! In dit intimistische kamermuziekconcert hoort u muziek van o.m. Mendelssohn, Boccherini en Bach, gecomponeerd of bewerkt voor het musiceren in huiselijke kring, zoals de intellectueel en economisch ontvoogde burgerij in de 18e en 19e eeuw dat graag deed. Ook in de 20e eeuw werd in Duitstalige landen thuis nog veel gemusiceerd. Beleef het met het Auryn Quartett en sopraan Katherine Dain. Een concert opgenomen door de collega's van RTBF in Bozar op 17 november 2019.

Woensdag 8 januari

Een ERU-concert van Concerto Copenhagen met pianist Leif Ove Andsnes. Op het programma werk van Berwald, Grieg en Gade.

Donderdag 9 januari

Vanavond stelt Klara Live u twee uitstekende jonge ensembles voor: het Morgenstern Trio en het Goldmund Quartett. Zij brengen een gevarieerd programma met pianotrio's van Robert Schumann en de Belgische componiste Jacqueline Fontyn en het concerto voor viool, piano en strijkkwartet van Ernest Chausson. Dit EBU-concert werd opgenomen op 7 september 2019 tijdens de Traunsteiner Sommerkonzerte in Beieren.

Vrijdag 10 januari

Onder de noemer 'Paradise Lost' groepeerde het Brussels Philharmonic een reeks werken die een heel scala aan gemoedstoestanden weerspiegelen: van de romantische Siegfriedidylle van Richard Wagner, over het melancholische The lark ascending, dat Vaughan Williams schreef aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, tot het symfonisch gedicht Tod und Verklärung, waarin Richard Strauss de laatste uren van een stervende man wilde verklanken. Op het programma verder ook werk van Takemitsu en Yoshimatsu en solist is topvioliste Akiko Suwanai, die soleert in Vaughan Williams en in Takemitsu. Het Brussels Philharmonic wordt geleid door Jun Märkl.

Zaterdag 11 januari

Op 13 december gaf Jodie Devos een recital in de Brusselse Muntschouwburg. Met het Ensemble Contraste bracht ze er werken van Jacques Offenbach.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.