Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live

Klara LiveKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 20 november in Klara Live? We zetten het hier op een rij.
Reynaldo Hahn

Reynaldo Hahn

Maandag 20 november

Een veelzijdig kamermuzikale èn amicale avond wordt het, opgebouwd rond de jonge Letse violiste Elina Buksha. Ze verzamelde vijf strijkers en twee pianisten waarmee ze het vierde strijkkwintet van Mozart en het pianokwintet van César Franck brengt. Een echte ontdekking is de vioolsonate van de Franse componist Reynaldo Hahn: schijnbaar eenvoudig, lyrisch en onbeschaamd nostalgisch. 

Dinsdag 21 november

Een muziekprogramma met de titel “De kunst van het portret” heeft zonder meer een synesthetische insteek. Geen penseel of schildersezel, maar gewapend met een fluit, een viola da gamba en een klavecimbel ‘schetst’ het trio een typische 18de -eeuwse muziekpraktijk: toen schreven vele componisten muziek “in de stijl van” een collega. Het was zelfs gebruikelijk om een compositie de naam van een meester mee te geven: “La Forqueray”, “La Rameau” of “La Leclair”. Getrouwe representaties of hommages? Eén ding is zeker, al die muzikale zinspelingen zetten componisten als Forqueray, Leclair of Rameau ertoe aan om te proberen elkaar af te troeven in inventiviteit en virtuositeit met instrumentale composities, de ene al verbazingwekkender dan de andere.
Dit concert vond plaats op 11 oktober in de Protestantse Kapel van Brussel. De collega’s van Musiqu’ 3 namen het op; Klara zendt het vanavond voor u uit.

Woensdag 22 november

Een concert van de Berliner Philharmoniker is altijd een wonderlijk klankenbad. Vanavond speelt het Duitse toporkest Bruckners vierde symfonie, bijgenaamd ‘de Romantische’. Anton Bruckner liet zich hiervoor inspireren door een romantisch-literair beeld van de middeleeuwen, eigen aan zijn tijd. Toch is deze populaire symfonie geen programmamuziek, maar een kosmos waarin kleine motieven en thema’s bouwstenen zijn van een prachtige kathedraal. Ook de Duitse componist Hans Pfitzner blikt terug naar het verleden. In zijn opera Palestrina, precies 100 jaar geleden geschreven, geeft hij zijn idee van de renaissancewereld weer. De Berliner Philharmoniker speelt hieruit drie preludes. Marek Janowsky, een van de grootmeesters van de Duitse romantische traditie, dirigeert.
Dit EBU-concert werd opgenomen in de Philharmonie van Berlijn op 14 september 2017.

Donderdag 23 november

Avontuur. Dat is niet alleen de titel van het pianoconcerto van Karel Goeyvaerts, maar ook van een wonderlijk concert dat het ensemble I solisti en pianist Jan Michiels vorige week gaven. Een huzarenstukje, want Jan Michiels speelde in één concert vier verschillende pianoconcerto’s, waarvan twee wereldpremières. Volgens Igor Stravinsky gaan hamerende en blazende geluiden heerlijk samen. Stravinsky’s met jazz gekruide pianoconcerto was de aanzet voor I SOLISTI om componisten Daan Janssens en Bram Van Camp elk een gloednieuw concerto voor piano en blazers te laten schrijven. Eerder had Karel Goeyvaerts hen dat voorgedaan met “Avontuur”, een werk uit 1985. Pianist Jan Michiels en I solisti gaven dit concert in De Bijloke in Gent op 17 november 2017.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.