Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live brengt de laureatenconcerten van de Koningin Elisabethwedstrijd

Klara Live brengt de laureatenconcerten van de Koningin ElisabethwedstrijdKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 12 juni in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Foto van Santiago Cañón Valencia, Victor Julien-Laferrière en Yuya Okamoto.

Santiago Cañón Valencia, Victor Julien-Laferrière en Yuya Okamoto. Foto (c) www.facebook.com/koninginelisabethwedstrijd

Maandag 12 juni

Maurice Ravel schrijft zijn zesdelige pianosuite 'Le Tombeau de Couperin' in 1919 als eerbetoon aan de achttiende-eeuwse componist François Couperin. Elk deel is opgedragen aan één van zijn vrienden die sneuvelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij raakt overigens zelf ook gewond tijdens zijn dienst als ambulancier. Ravel herschrijft enige tijd later de vier delen voor symfonisch orkest. Het blijft echter vooral een van zijn meest sprekende pianowerken. Ook voor accordeonist Philippe Thuriot, die de suite bewerkt voor solo-accordeon. Thuriot is niet aan zijn proefstuk toe: zijn versie van de Goldbergvariaties van J.S. Bach ging in 2014 met veel succes in première op Festival Kortrijk en kreeg zijn bekroning in een Klara-cd-opname. Thuriot bouwt rond 'Le Tombeau de Couperin' een concertprogramma met zowel hedendaagse als klassieke werken, zoals 'De Profundis' van de Russische componiste Sofia Gubaidulina. De bewerking van Ravels werk gaat in première tijdens Festival van Vlaanderen Kortrijk 2017.

Dinsdag 13 juni

Concert met de 4e, 5e en 6e laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello 2017. Dat zijn Aurélien Pascal, Ivan Karizna - die ook de publieksprijs van Klara/Canvas kreeg - en Brannon Cho. De laureaten worden begeleid door het Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v. Christian Arming. Op het programma staan werken van Dvorak, Tsjakofski en Elgar. Live vanuit Bozar.

Woensdag 14 juni

De Munt organiseerde in december vorig jaar in het stemmige Théâtre Royal des Galeries een concert vol esprit: vertrekkende vanuit de Franse Belle Epoque brengt sopraan Patricia Petibon een programma dat balanceert tussen ernst en humor, zwaarmoedigheid en fantasie. Van Gabriël Fauré tot Canteloube, van Erik Satie tot Fernandel, van Enrique Granados tot Leonard Bernstein. Een eclectisch programma dus, waarin ze wordt bijgestaan door regisseur/zanger Olivier Py, pianiste Susan Manoff en accordeonist David Venitucci.

Donderdag 15 juni

Tweede laureatenconcert van de eerste editie voor cello van de Koningin Elisabethwedstrijd 2017. Concert met de 3e, 2e en 1e laureaat van de wedstrijd. Dat zijn Santiago Canon-Valencia, Yuya Okamoto en Victor Julien-Lferrière. Deze laureaten worden begeleid door het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Muhai Tang. Op het programma staan werken van Elgar, Tsjakofski en Sjostakovitsj. Live vanuit Bozar.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Koningin Elisabethwedstrijd 2019

Ook dit jaar volgt de VRT de Koningin Elisabethwedstrijd op de voet. Gebruik klara.be/koninginelisabethwedstrijd als dé ideale startpagina van de viooleditie 2019

Presentatie: Lut Van der Eycken

Samenstelling: Birgit Van Cleemput

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via koninginelisabethwedstrijd@klara.be