Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live brengt deze week pianomuziek en polyfonie

Klara Live brengt deze week pianomuziek en polyfonie Klassieke muziek

In de week van 20 augustus brengt Klara Live weer voor elk wat wils, met een pianorecital, symfonisch repertoire met en zonder piano en in deze tweede week van het festival Laus Polyphoniae natuurlijk ook een mooie portie polyfonie.
foto van Benjamin Grosvenor, leunend op de piano © Decca Sophie Wright

pianist Benjamin Grosvenor

Maandag 20 augustus

De Britse pianist Benjamin Grosvenor is één van die zeldzame supertalenten. Nadat hij een aantal wedstrijden won, opende hij op zijn negentiende de BBC Proms. Vijfentwintig is hij nu, en hij staat in het rijtje van de héél grote pianisten in het Duitse Rheingau Festival. Terecht, want zijn spel heeft alles van een groot pianist: klank, techniek, maturiteit en persoonlijkheid. Ook zijn recitalprogramma is bijzonder interessant. In dit concert in Schloss Johannisberg in Rheingau speelt hij weken van Bach, Brahms, Bratt Dean, Alban Berg en Ravels Gaspard de la Nuit. Benjamin Grosvenor: een naam om te onthouden.

Dinsdag 21 augustus

In Klara Live vanavond spelen het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en dirigent Mariss Jansons werken van componisten die ook legendarische pianisten en/of dirigenten waren: Robert Schumann, Sergej Rachmaninov en Leonard Bernstein. U hoort de Lentesymfonie van pianist en componist Robert Schumann. Pianist Denis Matsuev is solist in de Rapsodie op een thema van Paganini van Sergej Rachmaninov. Van dirigent en componist Leonard Bernstein staat het Divertimento voor orkest op het programma. Het is een werk vol knipogen naar de muziekgeschiedenis. Bernstein zou deze week, op 25 augustus, 100 jaar geworden zijn. Een EBU-concert opgenomen op het Paasfestival van Luzern op 25 maart 2018.

Woensdag 22 augustus

Paul Van Nevel en zijn Huelgas Ensemble zingen reeds meer dan 40 jaar muziek uit de late middelleeuwen en renaissance, maar nog steeds doen ze ontdekkingen. Het programma van vanavond reist Europa rond en omspant 600 jaar polyfonie, ook uit landen waar men die niet onmiddellijk zou verwachten, zoals Polen en Kroatië. U hoort zowel werk van onbekende componisten als Juan Ponce of Francesco Soriano als meesterwerken uit de renaissance. Van de eerste polyfonie uit het de Winchester manuscript tot en met de laatste chromatische “uitwassen” van een decadente polyfonie bij Michelangelo Rossi. Een veelzijdig en bijzonder concert dat het Huelgas Ensemble begin dit jaar in het Weense Konzerthaus bracht.

Donderdag 23 augustus

Op 14 juni van dit jaar speelde de befaamde Spaanse pianist Javier Perianes in Helsinki samen met het Fins Radio Symfonieorkest onder leiding van Matthias Pintscher. Het orkest speelde bij wijze van ouverture eerst een werk van Bernard Alois Zimmermann, een Duitse componist uit de 20ste eeuw. Daarna mocht Perianes zich laten horen in Beethovens derde pianoconcerto. Na de pauze stond Beethovens vierde symfonie nog op de affiche, en de avond sloot af zoals hij begonnen was, met een werk van Zimmermann: Stille und Umkehr.

Vrijdag 24 augustus

Om de week af te sluiten neemt Klara Live u mee naar het festival Laus Polyphoniae. Vanavond hoort u, rechtstreeks vanuit de Sint-Jacobskerk in Antwerpen, de Missa pro defunctis van de Portugese componist Duarte Lobo. Deze achtstemmige en deels dubbelkorige requiemmis is een van de kroonjuwelen van de Portugese muziekgeschiedenis. Ook andere componisten uit de Portugese renaissance, zoals Pedro de Cristo en Filipe de Magalhaes komen aan bod. Het Officium Ensemble o.l.v. Pedro Teixeira, dat al eerder te gast was op Laus Polyphoniae, werd voor dit 25-jarige jubileum van het Antwerpse festival opnieuw uitgenodigd.

Klara Live, van maandag 20 tot vrijdag 24 augustus 2018, telkens van 20 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.