Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live brengt ook deze week topconcerten van het Klarafestival

Klara Live brengt ook deze week topconcerten van het KlarafestivalKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 13 maart in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Campagnebeeld Klarafestival 2017

Klarafestival 2017

Maandag 13 maart

KlaraFestival Live Onder het bewind van de protestantse koningin Elizabeth I werden de katholieken in Engeland vervolgd. In een tweestrijd tussen gehoorzaamheid en hun geweten kozen een aantal van de meest getalenteerde Engelse katholieke muzikanten - onder wie Philips, Dering en Dowland - voor het ballingschap. Zij die achterbleven - dan denken we onder meer aan William Byrd en Robert White - grepen terug naar verbijsterend intense muziek vol emotie om uiting te geven aan hun spirituele ballingschap. Stile Antico is het ensemble bij uitstek om de typische diepgang en kracht van deze muziek ten gehore te brengen, met zijn "frisse stemmen en ongelooflijk ritmische vitaliteit", aldus de Daily Telegraph.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Dinsdag 14 maart

'Ieder vertrek wacht verlangend op een terugkeer. Alleen jij hebt de dag van je terugkeer gemist.' Hiermee verwoordt Penelope haar gevoelens bij de thuiskomst van haar man Odysseus, waar ze reikhalzend naar uitkijkt. In de vertelling van Claudio Monteverdi en zijn librettist Giacomo Badoaro is niet Odysseus maar Penelope het hoofdpersonage van Homeros' epos. De nadruk ligt op Penelope's verdriet, vertwijfeling en uiteindelijke vreugde. Levendig geeft Monteverdi in Il ritorno d'Ulisse in patria uitdrukking aan de psychologie van zowel stervelingen als goden. Dat het werk zelden wordt uitgevoerd, is verrassend, want met zijn expressieve libretto en rijke partituur is dit dramma per musica een fundament van de moderne opera. Onder leiding van René Jacobs, vaste waarde op het Klarafestival, vertellen barokorkest B'Rock en een uitgelezen cast dit meeslepende verhaal van ballingschap, terugkeer, trouw, twijfel en catharsis.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Woensdag 15 maart

KlaraFestival Live vanuit Bozar. Het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van Rafael Payare met mezzosopraan Magdalena Kozena. Antonín Dvorák en Bedrich Smetana: beiden schreven ze klassieke muziek met wortels in de Tsjechische folklore. Deze componisten brachten de liefde voor hun vaderland tot uitdrukking met programmatische muziek die de geschiedenis, natuur en legenden van Bohemen verklankte. Geen beter voorbeeld dan De Moldau. In dit symfonische gedicht zingt Smetana de lof van de machtige rivier de Moldau, symbool en trots van een natie. Ook Dvorák stak zijn trots over zijn afkomst niet onder stoelen of banken. Het vierde deel van zijn Zevende symfonie suggereert de kracht van het Tsjechische volk in zijn verzet tegen de politieke overheersers, zo zei de componist. Zelf afkomstig uit Tsjechië, voelt de onvolprezen mezzosopraan Magdalena Kožená zich zonder twijfel bijzonder thuis in dit concert — ook al brengt ze vanavond geen werk van landgenoten. Zij neemt de Folk Songs van Luciano Berio onder handen, een fascinerende zoektocht naar de symbiose tussen folklore en klassieke muziek

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Donderdag 16 maart

'The violins weep for a lost time that will not return / The violins weep for a lost homeland that will perhaps return.' Deze aangrijpende zinnen uit het gedicht The Violins van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish geven uitdrukking aan gevoelens van verlies, heimwee en verlangen, zo kenmerkend voor mensen in ballingschap. Tijdens dit concert presenteert het Klarafestival nieuw werk voor strijkkwartet van zes jonge componisten uit vijf verschillende landen, die dit gedicht als uitgangspunt hebben genomen. Het Brusselse strijkkwartet Amôn staat garant voor een intense eerste uitvoering van deze nieuwe muziek. Het concert begint met een vertoning van The Invader and The Origin of The World, een kortfilm van de Belgische cineast Nicolas Provost. Dit concert kadert in het project Music Masters on Air, een internationaal samenwerkingsverband tussen 6 Europese festivals ter promotie van nieuwe muziek van jonge componisten.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Vrijdag 17 maart

Het Klarafestival Live laat u vandaag kennismaken met jong Belgisch toptalent. Ensembl’Arenski en het Duo Levy-Idmtal zijn de Supernova's van 2017. Zij zijn verkozen door een groep Belgische programmatoren en Klara, en geven met dit concert de première van een tournee langs culturele centra. Het Ensembl’Arenski, met pianiste Stephanie Proot en de zussen Claire en Aurore Dassesse, bestaat al van 2012. De musici studeerden samen aan de Muziekkapel Koningin Elisabethkapel en hebben al een indrukwekkend palmares opgebouwd. Zij spelen vanavond pianotrio's van Smetana en Sjostakovitsj. Het duo Levy-Idmtal is samengesteld uit violiste Maya Levy en pianist Matthieu Idmtal. Maya studeert momenteel bij de toppedagoog Boris Kuschnir in Wenen, en Matthieu werd gevormd door Vitaly Samoshko. Zij spelen vioolsonates van Elgar en Grieg. Met interviews met o.m. Sander De Keere en pianiste Stephanie Proot.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Zaterdag 18 maart

Hoe zou de hel er vandaag uitzien? De 500e sterfdag van Jheronimus Bosch, schilder van duivelse taferelen vol bizarre, rondkrioelende figuurtjes tegen een bevreemdende en vaak apocalyptische achtergrond, zette Vasco Mendonça, Kris Verdonck en Dimitri Verhulst aan het denken. Welke plek is vandaag het valse paradijs, een verdoken hel op aarde? Met de beelden van eindeloze stromen vluchtelingen in het achterhoofd, kwamen ze al snel uit bij de stranden van het Italiaanse eiland Lampedusa: een plaats waar toeristen zonnebaden en vluchtelingen tegelijkertijd aanspoelen. In de nieuwe muziektheaterproductie Bosch Beach spelen schrijver Verhulst, regisseur Verdonck en componist Mendonça met de ambiguïteit van deze plek en de (schuld)vragen die ze met zich meebrengt. Het valse paradijs van de resorts en de Boschiaanse hel op aarde vloeien in deze voorstelling naadloos in elkaar over. De première was op 10/09/2016 in Concertgebouw Brugge, en speelde vervolgens in Lissabon en Frankfurt maar keert nu terug naar België met twee voorstellingen in het Klarafestival.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Zondag 19 maart

KlaraFestival Live : vanop het KlaraFestival het Taiwan Philharmonic met dirigent Shao-Chia Lü en violist Ray Chen, die we nog kennen van op de Koningin Elisabethwedstrijd. Chen speelt het tweede vioolconcerto van Sergei Prokofiev. Verder op het programma een kennismaking met muziek van Gordon Chin, één van de belangrijke componisten van Taiwan, en de meeslepende 9de symfonie van Antonin Dvorak. Gastvrouw in de Klaraloge is Lut Van der Eycken.

Klik hier voor meer informatie over deze productie

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - Klarafestival 2017

Vanaf 9 maart staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: klarafestival@klara.be