Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live brengt ook deze week topconcerten van het Klarafestival

Klara Live brengt ook deze week topconcerten van het KlarafestivalKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 12 maart 2018 in Klara Live - Klarafestival? We zetten het hier op een rij!

Archieffoto: Boris Giltburg te gast bij Nicole Van Opstal in Boetiek Klassiek © VRT rr

Maandag 12 maart: Between light and dark – Boris Giltburg & Pavel Haas (Flagey)

Boris Giltburg keert vanavond terug naar waar het voor hem allemaal begon. De hele avond lang neemt hij u mee naar Rusland, met een volledig Sjostakovitsjprogramma. Giltburg voelt zich nauw verbonden met de muziek uit zijn vaderland: “Russische muziek is voor mij verslavend rijk, diep en volkomen authentiek.” Het Tsjechische Pavel Haas kwartet zal de pianist begeleiden doorheen zijn reis.

Niet toevallig openen we de avond met een kwartet: net zoals bij Beethoven of Schubert was het kwartet of kwintet Sjostakovitsj’ geliefkoosde vorm waarin de intiemste gedachten, de meest innerlijke monologen worden verzameld.

Ish Ait Hamou, danser, choreograaf en schrijver, komt langs bij Nicole Van Opstal in de Klaraloge.

Klik hier en download uw avondprogramma in PDF-formaat

Dinsdag 13 maart: Mantra (Kaaitheater)

“Toen ik het werk componeerde, had ik geen duidelijke gevoelens of gedachten; ik wist enkel dat ik de mantra moest volbrengen.” Geen andere componist heeft zo zijn stempel gedrukt op de 20e- en 21e -eeuwse (klassieke) muziek als Karlheinz Stockhausen. Tegelijk heeft geen andere componist de meningen zo verdeeld: visionair volgens de enen, compleet gestoord volgens de anderen. Hoe dan ook heeft hij met zijn werk een nieuwe definitie van muziek: een van de meest opvallende kenmerken van Stockhausen als componist is dat hij zichzelf nooit herhaalt, maar zijn muziektaal steeds bleef heruitvinden.

Met Mantra keerde hij terug naar een systematische aanpak, waarbij de muziek bijzonder rigoureus en tot in elk detail geconstrueerd wordt, in lijn met zijn seriële muziek uit de jaren 1950.

Andreas Grau en Götz Schumacher vormen het uitgelezen duo om het stuk te vertolken. De muzikale soulmates hebben het werk al meer dan twintig jaar in de vingers. GrauSchumacher geldt dan ook als de absolute specialist voor de uitvoering van dit hypnotiserende meesterwerk.

Voor en na krijgt u de ongezouten opinie van filosoof en musicus Kathleen Coessens.

Klik hier en download uw avondprogramma in PDF-formaat

Woensdag 14 maart: Oxalys / Uitreiking van De Klara's (Flagey)

Niets dan feest deze avond in Flagey! De Klara’s, de prestigieuze Belgische muziekprijzen voor de beste klassieke muziekartiesten uit binnen- en buitenland, worden voor het eerst uitgereikt tijdens het Klarafestival. Voor de muzikale invulling van deze glamoureuze avond zorgt het onvolprezen Oxalys, een van de beste kamermuziekensembles van ons land, dat tegelijk zijn 25e verjaardag viert. Om deze feestelijke avond compleet te maken, tekent ook de Nederlandse mezzosopraan Christianne Ostijn present.

Klik hier en download uw avondprogramma in PDF-formaat

Donderdag 15 maart: Mahler 9 – Orchestre de Paris (Bozar)

“Een symfonie schrijven”, zo zei Gustav Mahler ooit, “betekent met alle ter beschikking staande middelen een wereld scheppen.”

Is Mahlers Negende symfonie een ode aan de wereld en de natuur in het bijzonder, tegelijk overstijgt ze deze wereld. “Het eerste deel is het allerheerlijkste wat Mahler ooit heeft geschreven. Het is de uitdrukking van een ongehoorde liefde voor deze aarde”, aldus componist Alban Berg. Volgens de legendarische dirigent Herbert von Karajan kwam de muziek dan weer van “een andere wereld, van de eeuwigheid”. Uit elke noot spreekt passie en hunkering, emotionele opwellingen en nervositeit. Vóór dit grootse meesterwerk brengen het internationaal gereputeerde Orchestre de Paris, onder leiding van zijn chef-dirigent Daniel Harding, en Antoine Tamestit de Belgische première van het Altvioolconcerto van Jörg Widmann.

Gast van de avond is Iwein Vandevyver.

Klik hier en download uw avondprogramma in PDF-formaat

Vrijdag 16 maart: Mysterium – BNO + Hungarian Radio Choir (Bozar)

Alexander Skrjabin redeneerde dat kunst de kracht bezit om de wereld te veranderen. Hij droomde van een spirituele omgang via synthetische kunst: muziek die dagenlang non-stop weerklinkt, een lichtspektakel, rook- én geureffecten, en dat alles in een heiligdom in het Himalayagebergte, is wat de utopische Rus met Mysterium voor ogen had. Het spektakel zou niet alleen de deelnemers en toeschouwers emotioneel meeslepen, maar ook een proces op gang brengen dat de hele mensheid spiritueel moest verheffen en het apocalyptische einde van de wereld zou inluiden. De componist had al een stuk grond gekocht in Darjeeling om zijn plannen uit te voeren, maar toch bleef het project meer bij droom dan bij daad. De compositie raakte niet verder dan schetsen, die later uitgewerkt werden tot een driedelige volwaardige compositie, door de Russische componist Aleksandr Nemtin. Deze versie hoort u in Belgische première in de Bozar, uitgevoerd door het Belgisch Nationaal Orkest en het Hongaarse Radiokoor.

Gast van de avond is theatermaker Adriaan Van Aken

Klik hier en download uw avondprogramma in PDF-formaat

Zaterdag 17 maart: Beethoven 5 – Concertgebouworkest Amsterdam (Bozar)

Twee maal hoog bezoek vandaag in het Klarafestival vanuit de Bozar: net zoals de Vijfde symfonie van Beethoven een onwrikbare mijlpaal is van het symfonische repertoire, is het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam een van de allerbeste symfonische orkesten ter wereld.

Het veelzeggende openingsmotief uit de vijfde symfonie klinkt u allen welbekend in de oren. Desondanks blijft dit krachtig statement van positiviteit en triomf menig mens verwonderen. Haar kracht? De onvoorspelbaarheid en de dramatiek die schuilt in elke noot, maar bovenal: het optimisme dat uitgaat van de symfonie, de diepmenselijke kracht die haar tot symbool heeft gemaakt van de mens die weigert het hoofd te buigen voor het noodlot. De iconische symfonie krijgt haar waardige tegenhanger in de Babylonsuite van Jörg Widmann.
Voor en na het concert vergezelt journaliste Aurélie Lierman presentatrice Lut Van der Eycken in de Klaraloge.

Klik hier en download uw avondprogramma in PDF-formaat

Meer informatie over het Klarafestival en hoe u aan tickets kan geraken, leest u via klarafestival.be

Vanaf 9 maart staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. Sander De Keere, Greet Samyn, Lut Van der Eycken, Nicole Van Opstal en Werner Trio brengen de komende weken verslag uit. Foto © VRT / Geert Van Hoeymissen

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.