Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live brengt topconcerten van het Klarafestival

Klara Live brengt topconcerten van het KlarafestivalKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 06 maart in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Campagnebeeld Klarafestival 2017

Klarafestival 2017

Maandag 06 maart
 
Heruitzending van een concert van het Klarafestival 20 maart 2016
 
Dinsdag 07 maart
 
In de aanloop naar het Klarafestival 2017 kan u in Klara Live luisteren naar hoogtepunten van voorbije edities. Vandaag een opname die op 28 maart 2014 gemaakt werd in deSingel in Antwerpen: de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen onder leiding van Ivor Bolton met Nelson Goerner als solist in werk van Felix Mendelssohn-Bartholdy.
 
Woensdag 08 maart
 
Patricia Kopatchinskaya en Philippe Herreweghe brengen een glasheldere lezing van het vioolconcerto van Beethoven. Violiste Jolente de Maeyer is onze gaste en luistert mee. Morgen gaat het Klarafestival van start maar in afwachting daarvan pikten we een concert uit één van de vorige edities. Die eer valt cellist Jean-Guihen Queyras en pianist Alexander Melnikov te beurt. Ze brachten toen, op 7 maart 2015, een programma met Schumann, Beethoven en Debussy.
 
Donderdag 09 maart
 
KlaraFestival Live Musica Aeterna houdt het gewoonlijk bij oude muziek. Maar niet deze keer. Op 9 maart 2017 trapt het ensemble het Klarafestival af met een ontroerend stuk uit 1935. Componist Alban Berg schreef Concerto "Ter nagedachtenis van een engel" na de tragische dood van zijn geliefde Manon Gropius, de dochter van Alma Mahler en de vermaarde architect Walter Gropius, die op 19-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige ziekte bezweek. Soliste is de Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja die het werk met haar muzikale gevoeligheid alle eer aandoet. Na dit sobere, ingetogen werk staat Symfonie nr. 1 van Gustav Mahler op het programma. In deze visionaire partituur weerklinkt de opwinding van de Oostenrijkse grootmeester over de kracht van de natuur, en zit barstensvol creativiteit en melodielijnen die - zoals zo vaak bij Mahler - een metafysisch doel beogen
 
 
Vrijdag 10 maart
 
Voor de tweede avond van het Klarafestival neemt Klara u mee naar Flagey voor een concert met het Zehetmair Quartett, met muziek van Haydn en Hindemith. Joseph Haydn is de onbetwisbtare grootmeester van het strijkkwartet. Het Zehetmair Quartett, een strijkkwartet rond topviolist Thomas Zehetmair, speelt van Haydn het vroege kwartet in F, op.3 nr. 5 en het beroemde Keizerskwartet, een van de absolute meesterwerken van Haydn. Daarbij combineren ze het Vijfde strijkkwartet van Paul Hindemith uit 1932. Muziek die niet in de smaak viel van de nazi's, hoewel zijn relatie met hen niet eenduidig was. Hij emigreerde in 1938 naar Zwitserland en vervolgens naar de Verenigde Staten. Christian Elliot, cellist van het Zehetmair Quartett en cellist Benjamin Glorieux zijn de muziekgasten van deze avond.
 
 
Zaterdag 11 maart
 
Rusalka, een waternimf, verlangt naar een ziel en een menselijke gedaante om een jonge prins te kunnen liefhebben en door hem bemind te worden. Ze krijgt daarvoor de hulp van een heks, maar niet onvoorwaardelijk.... Antonin Dvorák maakte van dit gegeven een meesterlijke opera.
 
De regisseur van deze nieuwe productie in de MET Mary Zimmerman ziet in deze opera een belangrijke boodschap: "If you have to transform yourself drastically, to the point of literally losing your voice, for the sake of love, the relationship may well be doomed"
 
Zondag 12 maart
 
Vandaag vanop het Klarafestival een gloednieuwe Transparantproductie in een regie van Ivo Van Hove: The Diary of One who disappeared. Uitgangspunt is de gelijknamige, prachtige liedcyclus van Leos Janacek. Voor zijn liedcyclus inspireerde Janacek zich op een krantenverhaal over een dorpsjongen die verliefd wordt op een zigeunermeisje, Zofka. De getrouwde Janacek zag in dit onmogelijke liefdesverhaal parallellen met zijn eigen hartstochtelijke liefde voor de jonge Kamila Stösslova. Ivo Van Hove put voor deze voorstelling uit de liefdesbrieven van Janacek, en vroeg ook aan componist Annelies Van Parys een passend hedendaags commentaar te schrijven. Vooraf praat Nicky Aerts met regisseur Ivo Van Hove.
 
 
 
 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - Klarafestival 2017

Vanaf 9 maart staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: klarafestival@klara.be