Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live in de week van 20 april: van jong tot gevestigd toptalent

Klara Live in de week van 20 april: van jong tot gevestigd toptalentKlassieke muziek

Deze week brengt Klara Live weer een waaier aan concerten, met jong en gevestigd toptalent, van a capella koor over pianorecital tot opera en met muziek van Ockeghem over Mozart tot Sjostakovitsj.
Lars Vogt leunend op de piano© Anna Reszniak

Pianist Lars Vogt wil in de eerste plaats zijn liefde voor muziek delen - op 20 april in Klara Live

Maandag 20 april

Klara Live begint de week met een fijn pianorecital door de Duitse toppianist Lars Vogt. ‘Het bijzondere aan klassieke muziek is dat ze een heel persoonlijke boodschap kan brengen. Ze schreeuwt niet in je gezicht, ze wil niet behagen op elke mogelijke manier. Het is kunst die iets te vertellen heeft over alle aspecten van het leven, zelfs de moeilijke’, zegt Vogt, die zelf in een niet-muzikaal milieu opgroeide. Op 15 februari was hij te gast op de Piano Days in Flagey. De Bagatellen opus 126 van Beethoven, de intense sonate 1.X.1905 van Janacek en de donkere romantiek van Johannes Brahms stonden op het programma. Onze collega’s van de RTBF maakten de opname die we u vanavond laten horen.

Dinsdag 21 april

Een revelatie op Klara in deSingel 2020 waren de winnaars van de wedstrijd Supernova. Ontdek deze jonge, supergetalenteerde kamermuziekensembles in Klara Live. Duo Vermeulen Verpoest gaf een adembenemend en puntgaaf recital met de vioolsonate van Janacek en het prachtige Impressions d’Enfance van George Enescu, waarin de krekels, vogels en wiegeliedjes je helemaal aan het mijmeren zetten. Urban Piano Quartet, het andere winnende kamermuziekensemble van Supernova 2019, speelde het derde pianokwartet van Johannes Brahms. Opgenomen op 1 februari 2020 in deSingel in Antwerpen.

Woensdag 22 april

Dirigent Valéry Gergiev is beroemd om zijn minuscule maar bezwerende handbewegingen en zijn kennis van het Russische repertoire. In deze Klara Live dirigeert hij het celloconcerto èn de 15e symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Solist is Gautier Capuçon, een van de beste cellisten van dit moment. Met het Rotterdams Philharmonisch Orkest dirigeert Gergiev een oude bekende, want van1995 tot 2008 was hij er chef-dirigent. Hij begon het concert met de ouverture tot Guillaume Tell van Rossini, waarvan we het thema ook in de 15e symfonie van Sjostakovitsj kunnen terugvinden. Deze EBU-opname werd gemaakt op 25 januari in het Concertgebouw in Amsterdam.


Donderdag 23 april

De Missa Prolationem van Johannes Ockeghem is al sinds de 15e eeuw een buitengewoon fascinerend werk. Elk deel van de mis vertrekt vanuit twee canons die gelijktijdig in de vier stemmen klinken. De twee paren starten tesamen maar zingen dezelfde melodie vervolgens in een verschillend tempo. Zo verwijderen ze zich steeds verder van elkaar zonder uit te monden in vreemde harmonieën. Vakmanschap van het hoogste niveau is dit, maar hoe vernuftig ook, de schoonheid van de melodieën en cadenzen blijven ontroeren. Ars Nova Copenhagen en dirigent Paul Hillier weven er werk van hedendaagse componisten als Arvo Pärt en Caroline Shaw tussen. Dit EBU-concert van 14 september 2019 werd opgenomen in de OLV kerk van Aalborg, Denemarken.


Vrijdag 24 april

In dit concert maakt u een reis van het zuiden naar het noorden, samen met het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Jamie Philips en met muziek van Rossini, Elgar en Jean Sibelius.
Solist in het melancholische concerto van Edward Elgar is de jonge cellist Kian Soltani. Hij maakt pijlsnel carrière, al neemt hij alle tijd om de muziek in de diepte te studeren. Het Antwerp Symphony Orchestra speelt ook de eerste symfonie van Jean Sibelius. Het is een mooi werk met een jeugdig optimisme. Een Klara-opname van 18 maart 2018.


Zaterdag 25 april

Mozarts gouden samenwerking met librettist Lorenzo da Ponte resulteerde in drie grandioze opera’s, met als derde Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti (1790). Nu de voorstellingen in de Munt abrupt afgelast werden, zorgen we voor een alternatief voor Così fan tutte met de opname die René Jacobs maakte in 1998. Daarin schitteren o.m. Véronique Gens als Fiordiligi, Werner Güra als Ferrando en Pietro Spagnoli als Alfonso samen met de musici van Concerto Köln. “Ik ben ervan overtuigd dat we het retoucheren, toegepast in de negentiende eeuw, eerst moeten elimineren, of op zijn minst wat moeten opruimen, om de originele kleuren opnieuw te laten verschijnen”, zei René Jacobs over zijn bejubelde opname.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.